"Orange kuvertet läser man, river itu och kastar"

"Orange kuvertet är något man läser, ser hur mycket man får, eller snarare hur lite, river itu och slänger", säger Marcus Carlsson från Målilla.

48-årige Marcus Carlsson tycker pensionen känns långt bort. Både han och frugan Anneli pensionärssparar och dessutom ser han deras gård som en slags pensionsförsäkring. De renoverar även det han kallar "pensionärshemmet", där de planerar att bo senare i livet.

48-årige Marcus Carlsson tycker pensionen känns långt bort. Både han och frugan Anneli pensionärssparar och dessutom ser han deras gård som en slags pensionsförsäkring. De renoverar även det han kallar "pensionärshemmet", där de planerar att bo senare i livet.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2021-03-21 17:00

Han läser i alla fall det orange kuvertet. Och innan det kastas brukar han och frugan Anneli jämföra hur stor pensionen beräknas bli, berättar han.

Och vem av er blir gladast?

– Jag har sämre inkomst, men hon har varit mammaledig med tre barn, så det är ganska lika. 

– Vi får nog jobba till 75 år, tillägger han och skrattar.

undefined
Pensionen känns så långt bort. Men ändå inte, tycker Putte Johansson, som öppnar det orange kuvertet. "Men jag kan inte säga att jag har koll på vad jag beräknas få i pension, uppgifterna är svårtolkade tycker jag".

Det tycks inte som om åldern spelar någon roll – tanken att det "är långt till pensionen" finns hos både Ruth Vesterlund 29 år och Putte Johansson, 46.

– Det är fortfarande rätt långt bort, men ändå inte, säger Putte Johansson, Rosenfors, som öppnar kuvertet, men säger sig ha dålig koll.

– Enligt mig är det väldigt svårtolkade uppgifter. Jag brukar tänka att jag som jobbat heltid så länge bör få en någorlunda pension. Jag har pensionssparat sedan jag var 18 år och vi bor billigt. Det borde öka förutsättningarna.

undefined
29-åriga Ruth Vesterberg öppnar kuvertet –men har inte tittat på hur stor pension hon får. "Jag tänker att det är så långt kvar. Så även att jag vet att det är viktigt, så skjuter jag det framför mig".

Ruth Vesterlund från Mörlunda har börjat tänka mer på pensionen ju äldre hon blir.

– Jag vet ju att det är viktigt och jag öppnar kuvertet, även om jag inte satt mig in i vad jag skulle få. Utöver det pensionssparar jag sedan jag började jobba för tio år sedan.

Jussi Kamil, Ryningsnäs, har nio års erfarenhet av att vara pensionär.

– Som egenföretagare på landet fanns det inte utrymme att pensionsspara. Det handlade om att försöka överleva då än att tänka framåt.

undefined
Anette Kling blundar inte för framtiden utan öppnar och läser det orange kuvertet. "Jag börjar ju närma mig den åldern", säger hon och skrattar. Hon tycker det känns viktigt att ha koll, så hon bokar in rådgivning på banken ungefär vart tionde år.

Anette Kling från Virserum har alltid tittat på det orange kuvertet och brukar gå till banken för ekonomisk rådgivning vart tionde år.

– Men det är ändå lite svårt att greppa hur verkligheten kommer bli, säger hon.

– Jag tänker att det kommer finnas kostnader man kan minska, man får ju exempelvis mer tid för matlagning och bakning och jag slipper resorna. Vi har också förberett oss genom att sälja en av våra två fastigheter. Jag börjar ju närma mig den åldern när man börjar tänka mer på pensionen.

Länsförsäkringar listar vad man kan göra för att påverka sin pension:

1. Gå igenom vilka utgifter du har idag och hur du tror att de kommer att förändras när du är pensionär. 

2. Fundera på hur länge du kan tänka dig att jobba. Pensionen påverkas mest av vid vilken ålder du går i pension. 

3. Du kan öka din tjänstepension med uppåt 10 procent genom att välja bort eventuellt efterlevandeskydd. Har familjesituationen förändrats, om du blivit ensamstående eller barnen är vuxna och självförsörjande, kanske du betalar för ett skydd du inte längre behöver.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!