Han har bott på fyra boenden under ett år, senast på Bödabaden på Öland innan han kom till Rosenfors. Så han vet hur mycket det kan skilja.
– Det finns så många lycksökare som bara är ute efter att tjäna pengar, säger Osama Taha och många omkring honom nickar instämmande. Det är så orättvist att de får fortsätta, medan det här boendet måste stänga, där precis allt fungerar jätte, jättebra. Maten är jättagod, Petrus och Habib kan nio olika språk så de kan prata med oss alla och förklara saker och ting för oss. Här blir vi behandlade på ett sätt vi aldrig upplevt någon annanstans.
– Nu är vi rädda för att hamna på ett dåligt boende igen, med dålig och gammal mat, där vi är isolerade och där ingen bryr sig om oss utan bara tänker på pengar och utnyttjar oss.
Stänger 80 boenden
Ett år efter att rekordmånga asylsökande kom till Sverige ska Migrationsverket nu stänga 80 boenden runt om i Sverige. Rosenfors, med åtta anställda, är ett av dem.
– Det var så bråttom, Migrationsverket skrek efter platser och bad oss skynda på med renoveringen, säger Petrus Rhawi som driver verksamheten tillsammans med Habib Johanen.
– Det är bara fem månader sedan vi öppnade och nu behövs vi plötsligt inte längre, tillägger han. De drar undan mattan för oss, vi faller pladask. Vi har lån på tre miljoner och lika mycket har vi skjutit till själva för att Migrationsverket och alla flyktingar behövde vår hjälp snabbt.
Bara fått en ursäkt
Husen i Stockholm är pantsatta och konkursen ett faktum om Migrationsverket håller fast vid sitt beslut.
Det enda Rhawi och Johanen fått är en ”ursäkt” för att flyktingströmmen minskat.
– Förra hösten kom mer än 100 000 asylsökande och vi hade ett akut behov av boenden, säger Helena Cho Györki, presskommunikatör på Migrationsverket. Leverantörer och även civilsamhället ställde då upp och gjorde stora insatser. Det är vi tacksamma för. Men nu måste vi minska antalet boenden och se till att vi inte betalar för tomma platser. Det är ett ekonomiskt ansvar som vi har.
Ångrar sig?
Både Petrus och Habib hoppas fortfarande att Migrationsverket ska ändra sig och att gränserna öppnas igen så människor på flykt kan söka tryggheten i Sverige.
– Av humanitära skäl. Bara de senaste dagarna har vi sett hur människor lever under ohyggliga situationer i flyktinglägren i bland annat Grekland och Italien. Och snart är det vinter.
Ni visste ju innan att det var en osäker bransch. Har ni ångrat beslutet att satsa på verksamheten?
– Nej! Visst vill vi tjäna pengar som alla andra. Den som säger något annat ljuger. Men – vi gjorde det här för att hjälpa människor på flykt och Migrationsverket var så mån om att få fram många, snabba platser. Vi trodde aldrig det skulle upphöra, invandringen har ju pågått sedan 1960-talet. Habib har till och med bott på asylboende i sex månader, så vi vet exakt vad de här människorna behöver. Därför satsade vi, för att hjälpa människor som är på flykt.