– Många väljer att avvakta i dessa tider säger Katarina Hultgren, verksamhetsledare på Atrinova. Det osäkra världsläget gör att de håller igen.
– Men, fortsätter hon, det kan också vara värt att ta chansen. Det osäkra världsläget kan faktiskt öppna nya affärsmöjligheter.
Tveksamheten att starta företag återspeglas i kommunens egen statistik. För att "hålla takten" med tidigare år borde det ha varit några fler än sju. Statistik från Nyföretagarcentrum backar upp kommunens siffror. I hela landet noteras en minskning med 4,8%, jämfört med januari 2022.
Men det är inte tvärstopp. Under sitt besök i Hultsfred hade Katarina Hultgren tre inbokade rådgivningsmöten med blivande eller nyblivna företagare. Vilka varken kan eller vill hon berätta. Eftersom det handlar om affärsidéer är sekretessen stenhård. Hon kan inte ens berätta om vilka branscher.
– Men vi kan väl säga så mycket som att ett av företagen är sprunget ur ett UF-företag, säger Frederika Svensson på kommunens utvecklingskontor. Det andra är en person som vill ta över en verksamhet och det tredje är en person som har erfarenhet av företagande utomlands, men som vill starta här i Sverige.
Atrinova, där Katarina Hultgren är verksamhetsledare för rådgivningen, är i grunden en förening, som ägs tillsammans av näringslivet och kommunerna i den norra länsdelen. Hon har bokat in ytterligare några datum här för enskilda samtal med blivande företagare.
– Som nybliven företagare är man väldigt ensam, man saknar det nätverk av folk runt om kring sig som behövs. Men med de här samtalen ser vi att det skapar trygghet och ökar möjligheterna till överlevnad. Man brukar säga att de första tre åren är svårast, säger Katarina Hultgren.
Vilka råd hon har att ge varierar från fall till fall. Varje människa är unik.
– Det är dock viktigt att inte måla upp en allt för rosa och fluffig bild av livet som företagare. Ibland kan det bästa rådet vara att vänta ett halvår med att starta, eller rent av inte starta alls. Men ibland räcker det med att skruva lite på idén för att den ska hålla.
En annan viktig uppgift som Atrinova och utvecklingskontoret har gemensamt är att berätta om de stöd som finns att söka för nya företag.
– Vi har inga egna stöd att dela ut, säger Frederika Svensson, men vi kan förmedla kontakterna som behövs.