Oron är stor inför planerad avverkning på slätten

Oron är stor inför en kommande gallring av skogen på Slättenområdet i Hultsfred. Boende i området och Hultsfreds OK luftar oron i en gemensam skrivelse till kommunen.

Mats Stenström och Gunilla Sävenstrand har inget emot gallringen i sig. Men de oroar sig för att känsliga vägar och stigar det populära fritidsområdet ska bli sönderkörda.

Mats Stenström och Gunilla Sävenstrand har inget emot gallringen i sig. Men de oroar sig för att känsliga vägar och stigar det populära fritidsområdet ska bli sönderkörda.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2021-01-19 19:30

I skrivelsen yrkar de på att gallringen skjuts på framtiden. I alla fall tills man fått chansen att ha ett informationsmöte och en chans att påverka utformningen.

– Det får inte hända att de kör sönder vägar och stigar i området, säger Mats Stenström, en av de boende på Slättenområdet.

Han pekar på att det här området är livligt frekventerat av Hultsfredsbor som promenerar, plockar lingon eller joggar på de många stigarna som genomkorsar området. 

– Det är erfarenheterna från tidigare avverkningar som gör att jag är orolig för hur det ska bli, säger Mats Stenström. Avverkningen i sig har jag inget emot, skogen måste ju skötas. 

När det gäller de negativa erfarenheterna tänker han närmast på gallringen kring lilla elljusspåret vid Hagadal.

– Där körde man sönder en hel del stigar och vägar, säger han, det blev inte bra alls. Och något sådant vill vi inte uppleva här.

undefined
Det finns många fornminnen i området, minnen från Hultsfreds regemente. Skogsförvaltare Jan Robertsson lovar att de sak visas största möjliga hänsyn.

Oron delas av styrelsen för Hultsfreds Orienteringsklubb. För dem är området ett värdefullt tätortsnära område som betyder mycket för verksamheten.

– Vi har mycket träningar och tävlingar här, säger Gunilla Sävenstrand, ordförande. Det är viktigt för oss att vi har nära till skogen för våra ungdomsträningar.

 Än viktigare har det dessutom blivit sedan skogsområdet i nya Ekeberg försvunnit, där byggs just nu en ny förskola.

Nu vill de att avverkningen skjuts upp, och att det blir ett möte där de får chansen att påverka hur det här arbetet kommer att genomföras.

Jan Robertsson, skogsförvaltare hos ÖSK ansvarar för kommunens skogsbestånd och han förklarar att den planerade gallringen på slätten är till för skogens bästa. Och för att man inte ska behöva göra några nya kalhyggen. 

– Vi gör det för att tallkronorna ska kunna breda ut sig. Storleken på kronorna ska vara 50 procent av trädets höjd. Då mår träden bäst, säger han. 

Samtidigt blir skogen mer stormfast.

Någon slutavverkning är med andra ord inte aktuell i området. Den enda slutavverkningen som är på gång på kommunal mark är i Silverdalen, berättar Robertsson. 

– Jag kan också lova att vi tar största möjliga hänsyn till de fornlämningar som finns i området, säger han, och vi kommer att vara mycket försiktiga med stigar och vägar i området och vi kommer också att ta bort det mesta riset efter oss. Vi vet ju att det är mycket folk som går i området, både med och utan hundar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!