Britt Wahlman från Vederhult, Elisabeth Magnusson från Kvillsfors och Carina Ståhlgren, Korsberga, bakar de godaste ostkakorna i Kalmar län. Det visade sig sedan kvalet till ostkake-SM avgjordes för andra gången hos Axelssons i Aby.
Till tävlingen kom åtta kvinnor och en man med sina gyllengula ostkakor, för att få dem bedömda av jurymedlemmarna Elisabeth Johansson Danielsson, Pelle Lindström och Andrzej Róg, som fick ett minst sagt tufft jobb.
60 poäng att tävla om
Det smakades, smakades igen och smakades ytterligare lite till. Totalt fanns det 20 poäng per jurymedlem att tävla om och de vinnande bidragen fick 47, 46 och 44 poäng. Sedan var det ett litet hopp ner under 40.
- Det är förstås smaken som avgör, men man äter ju med ögonen också, sa Pelle Lindström, sedan han lämnat ifrån sig sina poäng.
- Det är roligt att det rör sig om samma råvaror, men ändå blir så olika resultat, tillade Elisabeth Johansson Danielsson.
- Nummer sju (som visade sig vara Britt Wahlmans ostkaka) den smakar precis som min mormors, sa Andrzej Róg.
Inte tävlingsmänniska
Britt Wahlman har bakat ostkakor i 30 år. Efter ett recept hon fått av sin svärmor. Mer än så avslöjar hon inte och deltagaren Mette Munter låter mig förstå att ostkakerecept är som svampställen - de delar man inte med sig av.
- Jag har gjort lite förändringar och det blir aldrig lika varje gång, säger Britt Wahlman med ett leende. Grannar, släkt och vänner har tjatat på mig i flera år att jag ska ställa upp med min ostkaka. Jag är ingen tävlingsmänniska egentligen, men nu tyckte jag ändå det kunde vara roligt att ställa upp.
Vill ha revansch
Topp tre, utan inbördes ordning, kom också Elisabeth Magnusson och Carina Ståhlgren.
- Jag vann kvaltävlingen i fjol, men misslyckades kapitalt i finalen, säger Elisabeth Magnusson. Jag visste inte att man kunde värma ostkakan på plats, utan försökte varmhålla den hemifrån. Det gick inte bra alls.
Nu tänker hon om och ser det här som en revansch.
- Av skadan blir man vis, tillägger hon.
Ostkakans vänner
Det är Ostkakans vänner i samarbete med Asta Hushållningsgille som står bakom tävlingen.
– Ostkakan är ju Smålands nationalrätt, som vi vill att alla ska
värna om och känna stolthet över, säger
Agneta Cedergren från Vassmolösa, som sitter med i styrelsen i Ostkakans
Vänner, och fortsätter:
– Så tävlingen är ett sätt att försöka få folk att våga testa att
baka ostkaka och inte minst att föra traditionen vidare.
Har det bidragit till att öka intresset?
- Jag upplever att det blir fler och fler som bakar ostkaka, i alla fall i Kalmar län, säger Agneta Cedergren. Det känns att det är lite i ropet.
Vid exakt samma tidpunkt avgjordes kvaltävlingar även i Jönköpings och Kronobergs län. Vinnarna från respektive län gör sedan upp i SM-finalen på Asa Herrgård i Lammhult den 11 november.
– Det är kul och en utmaning att kunna tävla i sitt hantverk. Ett hantverk som vi ska vara rädda om och hålla levande, säger Elisabeth Magnusson.