Tonåringar filmade grov misshandel

Han tog sin vanliga kvällspromenad och lyssnade på en podd om politik. Han la inte märke till bilen som kom eller tonåringarna som hoppade ur förrän han fick ett slag med en glasflaska i bakhuvudet och föll blödande till marken. De unga angriparna fortsatte att slå och sparka den liggande mannen. De skulle ju "banka på någon" innan de for tillbaka mot Hultsfred och Vimmerby igen.

En man som var ute på promenad blev överfallen och brutalt misshandlad av ett tonårsgäng. Nu åtalas fem ungdomar från Hultsfreds kommun för grov misshandel.

En man som var ute på promenad blev överfallen och brutalt misshandlad av ett tonårsgäng. Nu åtalas fem ungdomar från Hultsfreds kommun för grov misshandel.

Foto: Anders Wiklund/TT

Hultsfred2022-12-14 05:00

På tisdagen åtalades fem ungdomar från Hultsfreds kommun som åkte i bilen i Oskarshamn den där lördagskvällen för drygt två månader sen för grov misshandel av en man i 50-årsåldern.

De har ingen som helst relation till mannen sedan tidigare, utan han råkade bara vara ute på en promenad när de, som det står i förundersökningsprotokollet; "skulle hitta någon att banka". Efter ett stopp på McDonalds styrde de mot ett ytterområde i stan för att hitta lämpligt offer för det.

Samtidigt var en man i 50-årsåldern ute på en kvällspromenad i samma ytterområde. Han gick ensam på en GC-väg när tre av tonåringarna klev ur bilen som stannat 30 meter längre bort, de smög upp bakom ryggen på honom. En av ynglingarna slog en glasflaska i bakhuvudet på den intet ont anande mannen som föll framstupa och blev liggande på marken.

När han försökte lyfta huvudet fick han flera slag och sparkar. En spark träffade ögat som svullnade igen direkt. Han uppfattade att det var tre personer som attackerade honom. Under tiden skrek en av ynglingarna; "Filma, filma!". Sen hoppade de in i bilen igen och försvann norrut.

Den misshandlade mannen lyckades av egen kraft ta sig en bit bort innan han larmade SOS och polis. På akuten i Västervik limmades tre djupa jack ihop i bakhuvudet på honom.  

Läkarutlåtandet berättar om att han drabbats av blödningar i ögonhålan och svullnader och blödningar i ansiktet och han ännu efter en och en halv månad lider av sviter av misshandeln.

Polisen kunde så småningom gripa fem misstänkta. Inledningsvis nekade samtliga. Men efter hand har flera av dem bidragit med uppgifter som gett polis och åklagaren den bild som ligger till grund för åtalet. 

Bland bevisen finns den film som en av dem spelade in under den pågående misshandeln och telekommunikation mellan dem kort innan de greps.

Fyra av dem sitter häktade misstänkta för grov misshandel, en femte, han som körde bilen, är försatt på fri fot, men också misstänkt för grov misshandel, alternativt medhjälp, vilket han medger.

Ytterligare en medger delvis brott. De tre övriga förnekar misshandeln helt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!