Ovårdade tomter – det du kan göra om grannens vildvuxna häck stör

Det grönskar, blommar och växer för fullt i trädgårdar och rabatter. En ljuvlig tid för många som njuter av skuggan under det välvuxna trädet men grogrunden för irritation och oro för andra.

Nu under sommaren växer det så att det knakar i trädgårdarna runtomkring oss. För många är det en ljuvlig tid i grönskan medan det för andra är källan till irritation och oro. "Upplever man att grannfastigheten är ovårdad så rekommenderar vi först och främst att man pratar med sin granne och försöker komma till en lösning. Om detta inte skulle hjälpa så kan man höra av sig till oss på kommunen", säger Linn Lagerström, byggnadsinspektör på Hultsfreds kommun.

Nu under sommaren växer det så att det knakar i trädgårdarna runtomkring oss. För många är det en ljuvlig tid i grönskan medan det för andra är källan till irritation och oro. "Upplever man att grannfastigheten är ovårdad så rekommenderar vi först och främst att man pratar med sin granne och försöker komma till en lösning. Om detta inte skulle hjälpa så kan man höra av sig till oss på kommunen", säger Linn Lagerström, byggnadsinspektör på Hultsfreds kommun.

Foto: Jimmy Larsson

Hultsfred2024-08-10 17:00

Den välvuxna häcken som skuggar hela uteplatsen, frökapslar och frukt som samlas i drivor eller kladdig nektar som regnar ner från grannens lind och landar på ditt biltak. Visst finns det utrymme för störningsmoment när det kommer till grannes trädgård och hur den sköts. Men hur någon tar hand om sin tomt är väl ändå upp till varje enskild fastighetsägare? Nej, det finns faktiskt regler om hur du som fastighetsägare ska sköta om växtligheten på din tomt.

Vi pratade med Linn Lagerström, byggnadsinspektör hos Hultsfreds kommun för att få mer information:

– Vi på kommunen har ansvar för att tomter hålls i vårdat skick och sköts så att risken för olycksfall begränsas och betydande olägenheter för omgivningen och för trafiken inte uppkommer. Utöver det så hanteras civilrättsliga frågor grannar mellan i jordabalkens 3:e kapitel. 

Så vad kan man göra om man upplever att grannens tomt på olika sätt stör eller oroar?

– Upplever man att grannfastigheten är ovårdad så rekommenderar vi först och främst att man pratar med sin granne och försöker komma till en lösning. Om detta inte skulle hjälpa så kan man höra av sig till oss på kommunen, säger Linn Lagerström.

Hur vanligt är det att grannar hör av sig till er angående ovårdade tomter?

– Vi får in ungefär 10-15 sådana ärenden per år som rör ovårdade tomter och siktskymmande växtlighet. Ofta rör det sig om att man upplever att grannens växtlighet är en olägenhet.

Vad gör ni på kommunen om ni får in ett klagomål på att en tomt är ovårdad?

– Vi skapar först och främst ett tillsynsärende och beroende på hur allvarligt ärendet är så hanterar vi det i turordning. Vi skickar sedan ut ett brev till fastighetsägaren och informerar om tillsynsärendet och att vi inte ännu tagit ställning i frågan men att vi kommer göra ett besök på platsen. Efter platsbesöket gör vi en första bedömning och om ärendet faller inom vårt tillsynsområde så uppmanar vi först och främst att fastighetsägaren självmant vidtar åtgärder. Om detta inte hjälper så kan vi utfärda ett föreläggande som kan förenas med vite. Skulle det inte hjälpa kan vi låta åtgärder vidtas på bekostnad av den som fått föreläggandet.

Tomter ska alltså hållas i vårdat skick och skötas så att risken för olycksfall begränsas och betydande olägenhet för omgivningen och för trafiken inte uppkommer.

Så säger lagen:

Plan och bygglag (2010:900)

8 kap. 15 §

En tomt ska hållas i vårdat skick och skötas så att risken för olycksfall begränsas och betydande olägenheter för omgivningen och för trafiken inte uppkommer.

Om det på tomten finns en anordning som är avsedd att uppfylla kraven i 9 §, ska den i skälig utsträckning hållas i sådant skick att den fyller sitt ändamål.
Lekplatser och fasta anordningar på lekplatser ska underhållas så att risken för olycksfall begränsas.

Byggnadsnämnden får besluta att det ska planteras på tomten och att befintlig växtlighet på tomten ska bevaras, om det behövs för att uppfylla kraven i första stycket.

Jordabalk (1970:994)

3 kap. 2 §

Tränger en rot eller gren in på fastighet från område intill denna och medför detta olägenhet för fastighetens ägare, får denne taga bort roten eller grenen. Områdets ägare skall dock beredas tillfälle att själv utföra åtgärden, om denna kan befaras medföra skada av betydelse för honom.

Om en fastighet är upplåten med tomträtt, skall vad som i första stycket sägs om fastighetens eller områdets ägare istället gälla tomträttshavaren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!