Två villor i Hultsfreds kommun har under hösten fått påhälsning av räddningstjänst och miljö-och byggnadsförvaltningen. Byggnadsinspektör Mona Badran var med på den senaste inspektionen där en källare byggs om till två lägenheter.
– Att vi åkte ut har att göra med att vi fått tips om att folk bor dåligt. Alla funktioner måste finnas när man hyr ut; toa, kök, vardagsrum, ställe att sova på. Det ska vara i bra skick, det ska till exempel inte finnas ett kök utan fläkt.
Synen som mötte henne och kollegorna var under all regelmässig standard.
– Vi var där ner och det var inte bra alls. Det var mögel, ingen bra ventilation, toaletten var inte tät och det växte det till och med svamp i den, så fuktigt var det där nere. Eldragningar låg öppna det var ett proppskåp mitt i lägenheten utan skydd. Ett barn hade lätt kunnat ta tag i det.
Det är bland annat på grund av brandskydd är det inte tillåtet att husera fler än två familjer i en villa berättar räddningschef Michael Hesselgård.
– Det får bo två familjer i en villa men mer är inte okey. Det är ett helt annat tekniskt sätt att bygga på när det är ett flerfamiljshus. Från räddningstjänsten sida kollar vi på brandskyddsreglerna och de är tydliga. Om det brinner hos grannen i ett flerfamiljshus ska man kunna stanna kvar i 60 minuter i lägenheten. Väggarna är byggda på så sätt. Det är de aldrig i en villa. I princip behöver man riva och bygga upp på nytt för att nå upp till de reglerna.
Enligt både Mona och Michael finns det tydliga indikationer på att det kan finnas många fler familjer i kommunen som tvingas leva under liknade förhållanden.
– Vi vet att det kan finnas väldigt många som bor på likande sätt och som vi inte vet om i dagsläget. Det råder bostadsbrist och det är många som kommer. Husen här är inte dyra så folk kan köper dem för att hyra ut. De som bor där vill bara ha ett tak över huvudet. Det är ingen av dem som bodde i källarna vi besökte som var nöjda över boendet, berättar Mona.
– Innevånare antalet ökar med 1,8 personer per dag, berättar Michael.
– Samtidigt finns det inga bostäder. Var bor de? Det måste bli en förtätning någonstans. Det kan vara 50-60 villor där man hyr ut olagligt.
För att få bukt med situationen håller en gemensam insatts på att planeras och i nästa år kommer det att göras fler inspektioner.
– Vi ska bygga upp en gemensam plan mellan socialförvaltningen, räddningstjänsten och miljö och byggförvaltningen. Tanken är att vi ska börja göra inspektioner någon gång efter årsskiftet, avslutar Michael.