Hultsfredsbo fast i tullen med massor av sprit

Hultsfredsbon fastnade i tullen med 107,4 liter sprit och 277,2 liter öl i bagaget. "Skulle bli en jättefest med 500 deltagare" var kommentaren.

Hultsfredsbon fastnade i tullen i Helsingborg, med bilen fylld med sprit och öl. Tullen tog hela lasten i beslag.

Hultsfredsbon fastnade i tullen i Helsingborg, med bilen fylld med sprit och öl. Tullen tog hela lasten i beslag.

Foto: Kallestad, Gorm

Hultsfred2023-03-10 12:00

Nu blev det en ganska torrlagd fest, eftersom tullen inte lämnar ut varor till mannen, som är i 40-årsåldern.  

När han kom tillbaka till Sverige igen, efter sin tripp till Tyskland möttes han av tullen i Helsingborg, som ville titta igenom hans skåpbil. Och där fanns som sagt alkoholhaltiga drycker i mängd.

107,4 liter sprit, och 277,2 liter öl togs i beslag på platsen. Beslaget hävdes sedan i november. Men tullen har ändå beslutat att varorna inte lämnas ut. 

I samband med att mannens smugglingsförsök avslöjades uppgav han att det bara var några flaskor sprit med i lasset och att de skulle vara till sonens bröllop.

Vid följande förhör uppgav mannen sedan att alkoholen var för eget bruk och till en stor fest lägre fram på sommaren och på att flera av gästerna skickat med pengar till inköpen. 

Men tullverket blev inte imponerade av mannens berättelser, utan beslutade att påföra mannen punktskatt med drygt 24 000 kronor för alkoholen. Punktskatten efterskänktes dock.

Men i stället påfördes mannen en så kallad transportavgift på 9 672 kronor.  Detta eftersom han uppgivit att halva släkten skickat med pengar till inköpen. Vilket tullverket uppfattade som att han transporterat alkohol åt andra. Att det inte var för eget bruk.

Och att transportera andras alkohol, är behäftat med stränga regler. Bland annat ska det föranmälas till Skatteverket.

Mannen har sedan tidigare överklagat beslaget, och kan nu överklaga transportavgiften.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!