Tacksam gåva: "Barnfattigdomen har blivit större"

Varje dag blir det bröd och bullar över hos Bageri guldkringlan. Genom ett samarbete med kyrkan, kommer det behövande till godo. "Jag önskar alla kunde se barnet som hoppar jämfota av glädje".

Diakon Birgit Johansson vittnar om att barnfattigdomen blivit större i Hultsfred. "Vi uppskattar att kunna glädja människor, genom samarbetet med kyrkan", säger far och son Hesselgård medan de överblivna frallorna packas.

Diakon Birgit Johansson vittnar om att barnfattigdomen blivit större i Hultsfred. "Vi uppskattar att kunna glädja människor, genom samarbetet med kyrkan", säger far och son Hesselgård medan de överblivna frallorna packas.

Foto: Jimmy Karlsson

Hultsfred2021-06-16 12:00

Det säger Birgit Johansson, diakon i Aspelands pastorat, som har svårt att sätta ord på hur värdefullt det här samarbetet med Vimmerbybageriet är.

– Det finns en barnfattigdom i Hultsfred som blivit större senare år och vi märker det mer nu under coronapandemin att folk blir arbetslösa. Det är även sjukskrivna, ensamstående och pensionärer, som inte har så stor pension – de har gjort allting rätt, men får ändå inte pengarna att räcka till, säger hon.

undefined
Conny Daag är den som oftast hämtar det överblivna brödet, som Jocke och Percy Hesselgård på Bageri guldkringlan skänker till kyrkan i Hultsfred två dagar i veckan. "Det gör jag så gärna, när jag vet hur mycket nytta det gör", säger Conny.

På Bageri guldkringlan fyller man upp butiken varje dag med nybakat. Istället för att sälja det som blir över till gris- och hönsbönder uppskattar de nya ägarna att kunna glädja människor i Hultsfred, genom samarbetet med kyrkan.

– Tisdagar och torsdagar får de hämta dagsfärskt bröd som inte sålts, säger vd Jocke Hesselgård, som äger och driver bageriet tillsammans med pappa Percy.

– Det kan vara flera kartonger med frallor, baguetter, bullar, wienerbröd, limpor och annat bröd som vi ger till kyrkan och som deras personal ser till kommer till behövande människor.

Jocke och Percy gläds åt att kunna hjälpa till och att gåvan uppskattas.

– Vi får rapporter från kyrkan, hur människor reagerar, att de blir glada och visar tacksamhet över brödet. För oss är det ingen stor grej, men det gör väldigt gott. Vi vill att Guldkringlan ska stå för mycket, inte bara bra produkter, utan också behjärtansvärda saker. Vi vill finnas för alla invånare och på det här sättet går inget till spillo utan det finns munnar att mätta.

undefined
Varje dag blir det bröd och bullar över hos Bageri guldkringlan, som ägs av Jocke och Percy Hesselgård. Genom ett samarbete med kyrkan, kommer det behövande till godo. Conny Daag ser till att det kommer hem till diakon Birgit Johansson, som kan berätta om folks tacksamhet.

Enligt Birgit sätter brödet guldkant på tillvaron för många behövande, som vittnar om att det är svårt att sätta mat på bordet, ens en gång om dagen veckan innan barnbidraget kommer.

– Nu när det är sommarlov blir det extra kämpigt för somliga, när barnen inte kan äta lunch och mellis på skolan. Då ska de ha mat till barnen flera gånger per dag. Och vi som har barn och tonåringar vet hur mycket de äter, säger Birgit Johansson.

Det är ett 35-tal personer, eller ett 20-tal familjer som olika ofta får glädje av brödet från Vimmerbybageriet.

– Jag önskar alla kunde se barnet som hoppar jämfota när jag kommer med en påse frallor och överst ligger det en wienerkringla. Många av de här människorna har aldrig kunnat gå på café. Att kunna äta fralla när man vill är så självklart för många, det är det inte för alla.

undefined
Mot Hultsfred. Conny Daag har stuvat in tisdagens gåva från Bageri guldkringlan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!