Överklagar inte beslut om flyktingstöd

Kommunen överklagar inte förvaltningsrättens beslut om flyktingstöd utan öppnar sin flyktingmottagning igen till nyår.
Viten och lagrum ger inte barnen klassrum, så efter noga övervägande får vi försöka göra vår röst hörd på annat sätt, säger kommunalrådet Lars Rosander (C).

Hultsfred2017-10-05 12:00

I våras hotade Inspektionen för Vård och omsorg kommunen med ett vite på en miljon kronor, med anledning av att krisledningsnämnden stängt flyktingmottagningen för nybesök i december förra året.

Vår kommun har aldrig haft någon önskan om att bryta mot svensk lag eller att stänga verksamheter vi har varit tvingade att göra det, säger oppositionsrådet Rosie Folkesson.

Inget gehör

Beslutet överklagades till förvaltningsrätten, men kommunen fick inget gehör, utan för några veckor sedan kom beskedet att man måste ta ansvar för sitt uppdrag och ge nyanlända som flyttar till kommunen försörjningsstöd. Allt i enlighet med socialtjänstlagen.

Efter noga övervägande har partierna i kommunstyrelsens arbetsutskott, som även fungerar som krisledningsnämnd, tagit ett gemensamt beslut att inte överklaga till kammarrätten.

Var det ett svårt beslut?

Det var inte självklart att avstå, men vi får försöka påverka på annat sätt än att överklaga. För svårigheterna kvarstår, säger Lars Rosander och fortsätter:

För vårt uppdrag är omöjligt att lösa genom att överklaga beslut, skjuta till nya ekonomiska medel och inte heller hjälper det med fler skolmoduler. Så länge inte staten börjar fördela lärare och socialsekreterare, på samma sätt som man borde ha fördelat ansvaret för nyanlända, är det här uppdraget mycket utmanande.

Hur ser situationen ut nu, tio månader efter stängningen?

Vi fick ju lite förståelse hos förvaltningsrätten, som förlängde tiden tills vi måste börja följa lagen till den 1 januari 2018. Så vi får ett års möjlighet att bygga grunden för en hållbar organisation, säger Lars Rosander. Men vi är på långa vägar färdiga.

Visst andrum

Det uppges att stängningen har gett socialförvaltningens personal visst andrum att komma ifatt med planeringen, men fortfarande har man högar av obehandlade ärenden.

Under året har 1 122 personer flyttat till Hultsfred, ungefär lika många har flyttat från kommunen. Men trots att nettoökningen inte alls är i samma storleksordning som den var tidigare, kvarstår problemet i och med att många som fått uppehållstillstånd valt att bo kvar, säger Lars Rosander.

Är du orolig för framtiden?

Både ja och nej. Vi behöver statens stöd med att stoppa Ebo-lagen, Lagen om eget boende. Fast utsikterna för det är nog inte så stora. Det gäller att vi gör vår röst hörd. För även skolan är hårt belastad och köerna till förskola, SFI och grundskolans lägre årskurser långa, samtidigt som det är stor lokalbrist, trots att enbart förskolan öppnat fem nya avdelningar. Kommunen klarar i nuläget inte att ge alla 15 timmars barnomsorg per vecka, eller att ge nyanlända en plats i skolan inom en månad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om