Övervakningskameror sätts upp på gågatan

Polisen får full koll på vad som händer på gågatan i Hultsfred och på Tors plan. Två kameror har satts upp vid Coop-skylten i ena hörnet av H-City.

Vid starten på gågatan med kommunhuset i ryggen har en varningsskylt för kameraövervakning satts upp.

Vid starten på gågatan med kommunhuset i ryggen har en varningsskylt för kameraövervakning satts upp.

Foto: Anders J Andersson

Hultsfred2023-11-10 11:39

Kameraövervakningen har varit på gång en längre tid, säger Hultsfreds kommuns säkerhetssamordnare Linus Ivarsson till Vimmerby Tidning. Den juridiska processen måste dock få ta sin tid och innan dess går det inte att utlova något.

Vem som helst kan utan tillstånd sätta upp en kamera som övervakar den egna tomten men när övervakningen sker på allmän plats är det något helt annat. Det gäller även när polisen sätter upp kameror.

När sattes kamerorna upp?

– Jag visste att de skulle sättas upp men inte att de redan var uppsatta, berättar Linus Ivarsson.

Kommunen har haft möten med polisen där de berättat om sina planer på att bevaka Hultsfreds centrum.

Linus Ivarsson berättar att kamerorna sannolikt inte är driftsatta ännu men när de väl är det kommer de att vara igång i 90 dagar. Hur det blir därefter är oklart.

– Från kommunen är vi jättetacksamma att polisen driver frågan med kameraövervakning. Det är fantastiskt att polisen ger sig själv möjlighet att använda kameraövervakning i sitt arbete.

Han tror att kamerorna kommer att ge kommunen och medborgarna en tryggare miljö.

På sin hemsida skriver polisen att den på ett antal platser i landet bedriver kameraövervakning för att bekämpa brott och öka tryggheten. Kamerorna är vanliga i stökiga områden med kriminalitet och nu har de alltså även kommit till Hultsfred.

Normalt sparar polisen material från kameraövervakning i upp till två månader. Materialet från kamerorna kan vid speciella tillfällen även användas för automatisk bildanalys, till exempel för ansiktsigenkänning.

Linus Ivarsson berättar att rent generellt resonerar polisen så att kameror första tiden kan trycka undan vissa typer av handlingar till andra oövervakade miljöer men efter en tid så glöms kamerorna bort.

– I storstäderna brukar det bara ta en kortare tid innan kamerorna glöms bort. Jag tror att det mattas av efter en tid och sedan gör man som man brukar göra.

I helgen är det sista dagarna för de trygghetsskapande åtgärder kommunen började med i samband med höstlovet. Linus Ivarsson kommer själv att vara en av de som kvällsvandrar på gågatan. 

– Kommunen kan inte göra det här ensamt i längden. Vi måste göra det tillsammans. Det långsiktiga målet är att få vanligt folk att komma till gågatan och torget utan att känna otrygghet, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!