Övning på is – så räddas man ur en vak

Det är kallt, det är mörkt, brandbilens arbetsbelysning på sidan lyser upp medan brandmännen ordnar till sina överlevnadsdräkter och samlar ihop utrustningen.

Åhej, den "nödställde" Jimmy Nyberg dras upp av kollegorna Andreas Rodeland och Daniel Folkesson.

Åhej, den "nödställde" Jimmy Nyberg dras upp av kollegorna Andreas Rodeland och Daniel Folkesson.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2021-02-04 20:00

Under tiden har en av dem, Jimmy Nyberg smugit i förväg och utan tvekan hoppat i den nyss upphuggna vaken i Silverån, intill strandpromenaden. Han ska agera nödställd, så att kollegorna Andreas Rodeland och Daniel Folkesson få chansen att öva islivräddning.

Strax kommer de springande, med frälsarkrans, issläde, Hansabräda som den kallas, och rep och linor och det tar inte många sekunder förrän de är framme hos den "nödställde" och arbetet med att dra upp honom ur vaken börjar. Det tar heller inte många sekunder förrän Jimmy Nyberg är uppe på fast is igen. 

undefined
Sista detaljerna i överlevnadsdräkten kollas och justeras innan övningen sätter igång. Det ska ju helst inte finnas några läckor.

Men knappt hade han hunnit upp i säkerhet, förrän han hoppade i igen. Och kollegorna fick börja om från början. Med andra metoder den här gången. Genom att använda brädan som hävstång mot iskanten gick räddningen smidigt och om möjligt än snabbare än tidigare.

Alla tre brandmännen turades sedan om att hoppa i vaken och bli uppdragna av kollegorna

– Det här är en metodövning, sa övningsledaren Ulf Bowein som följde aktiviteten från fastlandet. 

Till skillnad från insatsövningarna handlar det här om att prova metoder, att bygga förtroende för utrustningen och så vidare.

undefined
Försiktigt, försiktigt närmar sig brandmännen den nödställde i vaken.

Inte minst förtroendet för överlevnadsdräkterna är viktig i sammanhanget, och det fanns redan. För det var ingen tvekan när brandmännen skulle hoppa ner i vaken. Iskallt är bara förnamnet...

Övningen med en genomgång på brandstationen, innan det var dags att åka ner till Hembygdsparken och Silverån för de praktiska momenten. Och efteråt blev det återsamling igen, för att prata igenom vad som gått bra och vilka olika metoder som provats, isdubbar, livboj, handsbreda och så vidare. 

undefined
Snabba steg. Den klassiska runda livbojen är en viktig del i utrustningen livräddning.

Räddningstjänsterna har en speciell bedömningsmall för säkerheten som gås igenom vid varje livräddningsinsats på vatten. Det är inte bara skoj att den kallas för PLUMS. P står för platsen, L för luften (temperatur exempelvis) U för utrustning, M för Människa, alltså den egna personalen och S för säkerhet.

Med två skarpa larm om personer son gått genom isen i färskt minne, blev det lite extra nerv i övningen. 

– Det har gått väl båda gångerna, säger Ulf Bowein.

undefined
Isdubbar är en självklar del i utrustningen för alla som vistas på sjöis. Övningen gav tillfälle att prova dem.

Isen vid övningsplatsen, Silveråns utlopp, var tio centimeter tjock och det har frusit på ordentligt de senaste dygnen. Trots det gäller det att se upp, isar kan vara opålitliga. Inte minst vid de klassiska ställena, som utlopp, bryggor och liknande. 

Så iväg. Men det gäller att skynda med förstånd. För även om isläget är kontrollerat, vet man aldrig...
Så iväg. Men det gäller att skynda med förstånd. För även om isläget är kontrollerat, vet man aldrig...
Karta: Hultsfred
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!