På kafé i Hultsfred

Sommar, sol och värme är perfekt för en fika utomhus.

Beställd tårta

Beställd tårta

Foto: Privat

Hultsfred2018-08-07 09:30

På gågatan i Hultsfred sitter Linda Ungsäter tillsasmmans med Mauriz Bunke, Noah Ungsäter och Vincent Bunke och njuter av sommardagen med en stund av typist svensk fika.

Noah Ungsäter är bosatt i Bonn, Tyskland och tycker att en bit prinsesstårta är det godaste.

– Det kan man inte få i Tyskland, så jag passar på här, skrattar han. Mauriz Bunke håller med honom om att det är en favorit.

Vincent Bunke väljer rätt och slätt en kopp kaffe och Linda Ungsäter tycker om biskvier.

– Det kan ju vara säsongsbetonat. Ibland blir det semlor när den tiden är inne och det kan bli en lunchmacka någon gång också, säger hon.

Inne på konditoriet frestar tårtor, kakor och smörgåsar och mycket mer på den som önskar en paus i vardagen.

Ordet fika dök upp i vår vokabulär på 1910-talet och har kommit att bli ett mycket känt, svenskt ord. Ofta det första som utlänningar lär sig när de kommer till landet.

Fika är en legitim paus i arbete och vardag. Det består oftast av kaffe eller te med så kallat kaffebröd, en kaka, en bulle, en bit tårta eller alltihop.

Den svenska bullen är ett fenomen i sig. I många hem bakas det bullar till vardag och fest, var och en har sitt recept, men ändå är den omisskännlig. En bulle på utflykten är praktisk och mättar bra, en bulle är en lagom munsbit när eftermiddagen tenderar att bli lång.

Så har vi den här tårtan, prinsesstårtan! Originalreceptet utgavs första gången i Prinsessornas Kokbok, år 1948. Boken skrevs av Jenny Åkerström som var de tre prinsessorna Margaretha, Märtha och Astrids lärare. Tårtan hette först "Grön tårta" men döptes senare om till Prinsesstårta eftersom de tre prinsessorna var så förtjusta i den. Den har en lätt botten i tunna lager, är fylld med hallonsylt (eller annan sylt eller curd) och en blandning av vaniljkräm och vispad grädde och är täkt med marsipan. Vart i landet man än kommer, så finns det prinsesstårta och vi kan den. Vet precis hur den ska smaka. Det ska liksom välla ut av det goda krämiga när man sätter skeden mot marcipanen och vi vet också om just den här är bra, underbar, sådär eller rentav tråkig. Beställ den på ett konditori av en kunnig konditor eller baka den hemma. Den gör sitt segertåg över världen och i de populära tv-program där konditorer och bagare tävlar mot varandra, finns prinsesstårtan med. Den har till och med gjort succé bland prinsar i Saudi Arabien. Ingen dålig export av det som vi betraktar som nästan vardagligt.

Prinsesstårta till en saudisk prins
Prinsesstårta till en saudisk prins
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!