Många röster har höjts mot nya soptaxan, som man tycker blir för hög i samband med att vi får nytt system med fyrfackskärl nästa år.
Informationen anses dessutom vara bristfällig, eller snarare urdålig, och medborgarna tycker det känns både rörigt och svårförstått med alla olika taxor som grundas på hur man bor, storlek på kärl, hur ofta de töms– och framför allt hur noga man är på att sortera och värna miljön.
– Priset är det främsta jag vänder mig emot, men jag reagerar även på orättvisorna mellan villaägare och hyresgäster samt att taxan varierar mellan Hultsfred, Högsby och Vimmerby, säger Barbro Lind, Virserum.
Besöka mötet
Bland annat SPF Seniorerna Hultsfredsbygden har hört från sina medlemmar att de får svårt att klara prishöjningen.
– Vi har många ensamstående medlemmar med låg pension som vi förstår får en kraftig prishöjning, säger ordförande Morgan Sävetun. Så vi uppmanar våra medlemmar att ta chansen och gå på fullmäktigemötet på måndag, för att fråga politikerna hur de ser på taxan – och om de tycker den är rimlig. Nu är sista chansen att påverka.
226 procents ökning
Lena Hjelte i Venskögle har räknat på sin egen taxa som höjs med 226 procent om fullmäktige klubbar igenom förslaget.
– Jag med tömning var fjärde vecka, ett 120-literskärl och
varmkompost betalar i dag 875 kronor om året. Går jag över till grönt
abonnemang, som är det mest miljövänliga, stiger kostnaden till
1 981 kronor.
– Och jag måste bara få undra hur politikerna hunnit sätta sig in i allt det här. Förslaget på soptaxa är instämplat den 21 mars och redan den 5 april, där påsk kom emellan, tog kommunstyrelsen beslutet. Utifrån ett 33-sidigt material med massa av tabeller. Hur sjutton hann de sätta sig in i det?
Hög blir jättehög
Vivianne Timm i Hultsfred är alldeles förtvivlad över taxeförslaget.
– En redan hög avgift blir jättehög, säger hon. Vi har låg pension både jag och min man, vi vet inte varifrån vi ska ta ännu mer pengar till soporna. Vi får försöka spara in på annat, men vi har redan tvingats dra in på mycket. Och någon höjning av pensionen blev det inte för min del.
I egenskap av ordförande i PRO Hultsfred informerade Lena Hasting medlemmarna om sopsystemet och taxan så sent som på torsdagen.
– Många pensionärer, med låg pension, som bor kvar i sin villa kan kanske få svårt att klara sådana här prishöjningar. Det är vi medvetna om, även om det inte var någon stor reaktion på mötet just. Men det är samtidigt många som inte satt sig in i det riktigt märker jag.
– Men alla är medvetna om att vi måste hjälpas åt, att man inte kan komma undan sitt miljöansvar, och många tycker det blir bra att slippa all sortering i huset.
Morgan Sävetun hoppas på SPF-medlemmarnas vägnar att det blir återremiss.
– Så ärendet kan beredas på ett bättre sätt. Det hade dessutom varit önskvärt att organisationer fått chansen att yttra sig om förslaget innan ärendet klubbades i kommunstyrelsen. Politikerna kan inte ta hänsyn till allt, det förstår vi, men det hade varit klädsamt att lyssna bredare. Och det finns en besvikelse över att politikerna inte presenterat förslaget bättre för allmänheten.
Lutar åt återremiss
Lennart Beijer sitter i fullmäktige för Vänsterpartiet, och han tycker att det lutar åt just återremiss.
– Så fullmäktigeledamöterna och allmänheten får en bättre bild av taxan. Jag tror nog att kommunstyrelsens ledamöter är pålästa, men det är nog sämre med den saken i fullmäktige.Utgångsläget känns inte alls bra, när taxan kritiseras så starkt.