På rundvandring i lilla riksdagshuset

Från Stockholm och riksdagen till Hultsfred och den "lilla riksdagen". Sjundeklassarna på Albäcksskolan lär sig för tillfället om hur Sverige styrs. Och när väl chansen gavs förde man fram önskemål om att få en utbildad mattelärare till skolan och asfalt på cykelvägen till Hesjön.

I en av korridorerna träffade eleverna, deras lärare och guiderna på barn- och utbildningschef Per Theorin. Foto: Charlotte Madestam

I en av korridorerna träffade eleverna, deras lärare och guiderna på barn- och utbildningschef Per Theorin. Foto: Charlotte Madestam

Foto:

Hultsfred2017-04-08 15:00

Nu har man för visso inte varit på plats i Stockholm för att besöka riksdagen, men det näst bästa var gott nog.

För det finns enligt läraren Henning Hägemann Schencke bra utbildningsmaterial som berättar allt ifrån hur en regering fungerar till hur en lag blir till. Som man använt sig av i klassrummen.

Men när turen var kommen till att skaffa sig en bredare kunskap på lokal nivå, om den ”lilla riksdagen” Hultsfreds kommun– ja, då fick man ta steget in innanför dörrarna till kommunhuset där Anna Ahlgren, HR-strateg, och Carola Erenlöf Roser, informationsansvarig, stod för informationen och guidade runt.

Och naturligtvis öppnade man hela studiebesöket med musikvideon There´s music in the air.

Inom Hultsfreds kommun finns det 130 olika yrken. Eleverna kunde rada upp en hel massa, även om det är svårt att gissa ens hälften, så många finns det.
Och det visade sig att i alla fall ett par stycken i 7A kan tänka sig att bli kommunanställda i en framtid, som ingenjör och lärare.

– Det är jätteviktigt att föra fram till eleverna vad kommunen erbjuder för jobb, så de förstår bredden, säger Henning Hägemann Schencke, som uppmuntrar allt som har med entreprenörskap att göra.

Alla fem sjuor får förstås samma möjligheter att göra studiebesök på kommunhuset, sedan väntar ett besök hos polisen innan man avslutar med en resa till Kalmar för att besöka tingsrätten, för att studera de olika rollerna som nämndeman och domare.
– Inom det området studerar vi hur det går till från brott till påföljd.

Arbetsområdet hur Sverige styrs är ämnesövergripande med engelskan som tittar på hur Australien styrs, inom svenskan lär man sig bland annat skriva en nyhetsartikel och inom SO:n ingår avsnittet med hur bland annat kommunen styrs.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om