På väg över Östersjön

Resande till Litauen, tag plats. Stäng dörrar och grindar? Nu bär det snart iväg. Fem tjejer från Stålhagsskolan i Hultsfred står i begrepp att kasta sig över ett projektarbete av det ovanligare slaget.

Lina Blomberg, Sandra Lindeborg, Tanja Nytorpet, Sofie Svensson och Josefine Eklund kollar upp Litauen i kartboken.

Lina Blomberg, Sandra Lindeborg, Tanja Nytorpet, Sofie Svensson och Josefine Eklund kollar upp Litauen i kartboken.

Foto:

Hultsfred2003-04-29 09:21

Under en dryg vecka i maj kommer de att besöka ett barnhem i Litauen. Målsättningen är att skapa en minnesvärd vecka, inte bara för dem själva utan minst i lika hög grad för barnen och ungdomarna som bor på barnhemmet.
Och visst har de förutsättningar att lyckas. Eftersom de alla pluggar på antingen barn- och fritidsprogrammet, eller omvårdnadsprogrammet har de mycket kunskaper med sig. Resten går att lösa med en bra tolk och lite fantasi.
Det ska bli spännande att se hur de här ungdomarna lever, tycker tjejerna.
- Vi vet så lite om länderna där på andra sidan Östersjön.
Fast efter det här besöker kommer ett och annat i den vägen att ha klarnat betydligt, inte tu tal om den saken.
Under sin vecka i Litauen kommer tjejerna och ungdomarna på barnhemmet att resa runt en del också och se sig omkring. Det är också en viktig del i projektet att skapa en helhet.

Ekonomi
Men det var inte det lättaste att komma iväg. Skolan hjälper givetvis till, men man har ju inte obegränsade resurser. Så huvuddelen av reskostnaden, cirka 30 000 kronor, har tjejerna fått jobba ihop själva.
Men med stöd från Leader och från en rad lokala företag har de ekonomin på det torra och den åttonde maj bär det iväg.
I packningen har de också en hel del grejer, som skänkts till barnen och ungdomarna på barnhemmet. Block, pennor, hygienartiklar och sådant, som man vet att det inte finns något överflöd av.
En av tjejerna i gänget, Tanja Nytorpet, har varit över förut. Genom sitt engagemang i RFS, Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare, har hon knutit en del kontakter i Litauen tidigare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!