På vandring genom tiden

Skyttegravar, skjutbanor och storslagna festligheter. Idag är det nästan bara fornlämningar kvar av det som förr utgjorde regementet på Hultsfredslätt.

Det var många åhörare som sammlades för att lyssna på Thorbjörn Svahns historielektion.

Det var många åhörare som sammlades för att lyssna på Thorbjörn Svahns historielektion.

Foto: Johanna Heed

Hultsfred2019-07-04 22:00

– Det var som ett eget litet samhälle här, det kan man inte tro idag, säger guiden Thorbjörn Svahn från Hultsfreds hembygdsförening.

Trots att skogen återhämtat sig väl och döljer de mesta av spåren, lyckas han och frun Katarina Genberg återskapa hur det troligtvis såg ut då regementet låg på Hultsfredslät mellan åren 1797 och 1918. Åhörarna lyssnar spänt, går noga igenom motiven på bilderna som skickas runt och ställer frågor. En av dem är Kerstin Cedergren. Hon har åkt hela vägen från Mönsterås för att gå vandringen.

– Jag föddes här, år 1946 i ett av sjukhemmen som då låg här efter att regementet lagt ner. Så jag har ju alltid vetat att det varit en övningsplats, men aldrig mer än så säger Kerstin Cedergren.

Under 10 somrar har Thorbjörn Svahn tillsammans med sin fru guidat vandringen, men innan dess skapade de slingan och skyltarna som finns uppsatta längs vägen. Historierna är hämtade från Rune Frodes bok ”Kungliga Kalmar regemente på Hultsfredslätt” och innehåller många spännande berättelser om det som guiderna kallar "landets mest kända övningsplats". Intresset för vadningen är stort, trots envisa skurar. Thorbjörn Svahn är mer än nöjd med uppslutningen.

– Jag är intresserad av det gamla, av det som hände förr i tiden. Det är även viktigt att sprida alla berättelser som finns om den här platsen. Folk vet för lite om det gamla regementet, säger Thorbjörn Svahn och Katarina Genberg nickar instämmande.

Johanna.Heed@ostmedia.se

Kerstin Cedergren fick reda på mycket nytt om sin födelseort.
Kerstin Cedergren fick reda på mycket nytt om sin födelseort.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!