– Luna är min första egna hund. Jag har alltid drömt om en egen hund och i somras blev det tillfälle. Det är jätteroligt, men det är lite läskigt också. Det är så mycket nytt man måste lära sig, säger Frida Björk.
Luna är en Labrador Retriver, gul till färgen. Och som alla andra sexmånadersvalpar ett riktigt kvicksilver som är överallt, med en ivrigt viftande svans. Glad och nyfiken, men aningen bångstyrig. Alltid på jakt efter något spännande. Men det ska bli ändring på bångstyrigheten. Frida Björk mål med valpkursen som hon precis börjat på med hunden Luna, är att lära sig tygla hunden och att den ska bli social och inte skälla ut andra hundar.
Pandemihundar kallas hundar som skaffades under pandemin, när många jobbade hemifrån och ville ha lite sällskap. Statistiken från Jordbruksverket visar att det finns ett visst fog för begreppet pandemihund. Naturligtvis är inte alla nya hundar sådana, men en och annan finns det nog. Vid årsskiftet fanns det 2 353 registrerade hundar i Hultsfreds kommun. Det kan jämföras med årsskiftet 2019-2020, innan pandemin hade hunnit komma igång. Då noterade jordbruksverket 2077 hundar. Det betyder en ökning med 276 hundar på de här två åren. Varav 105 det senaste året.
Att köpa Luna var för Frida Björk inget impulsköp, längtan efter en egen hund har hon haft länge. Det har hunnit bli många funderingar fram och tillbaka. Men så i somras stämde alla pusselbitarna och Luna fick ett nytt hem.
– Min mormor och morfar har alltid haft hundar och det är där jag har fått hundintresset, berättar hon.
En bra start på uppfostran får Frida hos brukshundklubben i Hultsfred, där valpkursen precis dragits igång. Inte helt oväntat är den fulltecknad, och med lite kö till och med, berättar Emma Kennmark som håller i kopplet för kursen.
Den vanligaste rasen i Hultfreds kommun är schäfer, tätt följd av drever, golden retriever, labrador, tax, finsk lapphund och rottweiler.
Det vanligaste hundnamnet är alltjämt Molly och Bella bland tikarna och Charlie och Sigge dominerar bland hanhundarna.
Det ökade hundintresset i omgivningen märks också tydligt hos Solneviks djurpensionat utmed vägen mellan Målilla och Virserum.
Intresset för att ackordera in sina älsklingar här har ökat markant på sista tiden, sedan coronarestiktionerna lättats.
– I natt hade jag 13-14 nattgäster, säger Marie Solnevik som driver pensionatet, men under pandemin kunde det vara tre, fyra stycken.
Hennes teori är att det helt enkelt blivit lättare att ge sig iväg och hälsa på släkt och vänner nu, när inga restriktioner begränsar rörelsefriheten. Och då fårhunden ta in på hotell.
Peder Johansson, veterinär på Vimmerby Veterinärklinik märker tydligt av den här ökningen av antalet hundar. Men även om en del nyblivna hundägare är en smula ovana, har han ännu inte sett några direkta avigsidor med pandemihundar.
– Jag tror att det många som tänkt skaffa hund länge, och som passat på nu under pandemin när det varit mycket hemmatid, säger han. Men hur det blir nu när allt återgår, det får vi se. Hunden behöver ju rastas och inte lämnas ensam för länge.
Men förhoppningsvis är det medräknat att det tar tid att ha hund.
– Just nu är det mycket att göra för oss veterinärer men det kan inte bara förklaras av det ökade antalet hundar, säger Peder Johansson.