Madeleine Tagel har hållit på med hästar sedan barnsben. Tidigt gick hon sin egen väg.
– När andra hoppade och började tävla så lekte jag och min häst med presenningar och sen hade jag en kort period när jag tävlade också, men jag brann aldrig riktigt för det utan jag ville komma längre, berättar hon.
Redan som 14-åring drog hon igång sitt företagande och erbjöd turridning. Flera år senare har verksamheten utvecklats ytterligare och sysselsätter sedan ett år tillbaka paret på heltid.
Martin Tagels historia är helt olik hans frus. De träffades för drygt tre och ett halvt år sedan och då hade Martin ingen hästerfarenhet och bodde i Stockholm. Hon tog snart med honom ut på en ridtur som slutade med att han trillade av hästen. Många andra hade det kanske skrämt, men Martin Tagel såg det som en utmaning och det sporrade honom till att lära sig mer om hästar.
– Jag blev mer och mer intresserad successivt och började träna väldigt intensivt, berättar han.
Vad är frihetsdressyr?
– Det innebär att kunna sätta kommunikation utan att egentligen behöva använda sig av sadel och träns. Från marken försöker vi att träna hästarna, till en början så klart med grimma på, sen ska vi kunna ta av den och hantera dem utan det. Man kan jämföra det med att träna en hund utan koppel. Vi vill kunna ha hästen fri i alla situationer, både i ridning och från marken, säger Madeleine Tagel.
På gården bedriver man ridskoleverksamhet, men det kommer också elever som stannar en vecka eller en helg för att lära sig mer om frihetsdressyr. Dessutom tar de emot hästar för inridning och hjälper till med "problemhästar".
– Det vanligaste problemet är lastträning skulle jag tro, det får vi mycket förfrågningar om. Hästar som blivit skrämda eller fått en dålig upplevelse när man ska lasta, säger Martin Tagel.
Paret hoppas kunna utöka sin verksamhet ännu mer i framtiden.
– Vi vill få fler elever med egna hästar att komma ifrån hela landet egentligen. Vi har precis fått färdigt ett boende på gården, det gör att man kan locka kunder som inte har stugor i närheten. Vi ska eventuellt satsa lite på onlineutbildningar, det har vi börjat med nu på sista tiden, berättar Madeleine Tagel.
Vilka utmaningar ser ni framåt?
– Det finns mycket potential här som inte är utnyttjad än, så vi har både kortsiktiga och långsiktiga planer. Vi provar oss fram ganska mycket, säger Martin Tagel.