Pengarna slut – inget bidrag till Hultsfreds stolthet

Pengarna tog slut. Det blev inget bidrag den här gången. Jan Oscarsson på HKIAB har ansökt om att få 50 000 kronor från länsstyrelsen, till första steget i upprusningen av stationshuset.

Dagens rundade vinklar ska byts ut mot mer gammaldags kantiga. Detta för att huset ska komma närmare sitt originalskick.

Dagens rundade vinklar ska byts ut mot mer gammaldags kantiga. Detta för att huset ska komma närmare sitt originalskick.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2023-07-22 11:30

Numera är det Hultsfreds kommunala industribolag, HKIAB som  äger stationshuset och ambitionen är att återställa det till sin forna glans. På några års sikt i alla fall. Ett första steg på vägen skulle vara att byta ut de moderna stuprören mot klassiska skarpvinklade, för att efterlikna de som fanns från början.

Trots att det enligt inkomna anbud skulle bli 50 000 kronor dyrare, jämfört med nya standardrör.

Men det är där länsstyrelsens bidrag kommer in i bilen. Eller rättare sagt skulle kommit in i bilden. Att täcka upp för mellanskillnaden.

– Länsstyrelsens pengar är slut, säger Jan Oscarsson. Från början var det meningen att bytet skulle göras redan i höst. Men nu får vi skjuta på projektet och göra en ny ansökan.

Men planerna på att återställa stationshuset ligger fast. Och det är mer än bara stuprören som ska åtgärdas. 

– Taket måste målas, säger Jan Oscarsson. Det är ganska medfaret. 

undefined
Dörrarna är nästa projekt att ta tag i. De ska se ut som nu, men vara täta och fungera.

Men efter diskussioner om svart eller rött, fastnade man till slut för svart. Så som det var från början.

Ett annat högt prioriterat projekt är att göra något åt dörrarna. 

– De ska se ut som de gör nu, säger Oscarsson, men de ska vara täta.

Målet på sikt är att stationshuset ska få en 1920-talskänsla utvändigt, och interiört blir det mer åt 50-talshållet. Det stämmer mer överens med dagens utseende.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!