Personal får dispens från kritiserade regler: "Stor skillnad"

Personliga assistenter i Hultsfreds kommun väntas få dispens från de kritiserade dygnsviloreglerna. "Det har absolut inte varit något bra schema för personalen", säger Ulrika Larsson, verksamhetschef inom vård och omsorg.

"Det gör en stor skillnad om man kan jobba dygnspass", säger Ulrika Larsson, verksamhetschef inom vård och omsorg i kommunen.

"Det gör en stor skillnad om man kan jobba dygnspass", säger Ulrika Larsson, verksamhetschef inom vård och omsorg i kommunen.

Foto: Jimmy Larsson

Hultsfred2024-09-04 11:28

För snart ett år sedan skärptes arbetstidsreglerna, vilket innebär att alla medarbetare i kommuner och regioner ska ha minst elva timmars sammanhängande dygnsvila.

Personliga assistenter är en av yrkesgrupperna som har påverkats av förändringen.

– Vi ser att det varken förbättrar för brukare eller för personalen, säger Ulrika Larsson som berättar att en del brukare har känt en stor oro.

– Vi har sett att det begränsar hur brukarna lever sina liv. Man får anpassa sig mycket mer till att det ska vara personalbyte.

Kommunen har inte heller lyckats hitta en bra schemalösning för personalen, som inte längre haft möjlighet att jobba dygnspass.

Därför har man tagit fram fyra olika förslag till dispenser från dygnsviloreglerna för personlig assistans. Totalt berörs ett 20-tal medarbetare och sex brukare.

undefined
Enligt kommunalrådet Lars Rosander (C) är alla eniga om att införa dispenserna från dygnsviloreglerna.

Kommunstyrelsen har nu ställt sig bakom dispenserna, som gör det möjligt att utöka arbetstiden till 24 timmar i samband med bland annat sjukhusbesök, semesterresor och helger.

– Det gör en stor skillnad om man kan jobba dygnspass. Nu får vi jobba som mest 20 timmar. Det blir svårt, för vi kan inte byta folk mitt i natten, säger Ulrika Larsson.

Tanken är att dispenserna ska införas i höst och gälla i ett år, om även kommunfullmäktige säger ja.

Enligt kommunalrådet Lars Rosander (C) är man enig inom såväl politiken som socialförvaltningen och fackförbunden om att införa dispenserna.

– Alla är överens om det, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!