Personal protesterar mot nya arbetstider

Vård- och omsorgspersonal i Hultsfreds kommun känner sig överkörda i samband med en arbetstidsförkortning för nattarbetare. Nu utlovar socialchef Marie Stjernström ett omtag i frågan. "Vi backar bandet", säger hon.

Namninsamlingen lämnades över till socialchefen i kommunhusets entré, där både natt- och dagpersonal hade samlats för att uttrycka sitt missnöje med de förändrade arbetstiderna.

Namninsamlingen lämnades över till socialchefen i kommunhusets entré, där både natt- och dagpersonal hade samlats för att uttrycka sitt missnöje med de förändrade arbetstiderna.

Foto: Jimmy Larsson

Hultsfred2022-02-18 16:00

En namninsamling med 352 underskrifter lämnades över till socialchefen på fredagsförmiddagen.

– Personalen inom vård och omsorg vill inte att man ändrar nattpassens tid från tio timmar till nio och en halv, eller vad det nu kan tänkas bli, säger Jeanette Persson, tidigare ordförande för Kommunals sektion Hultsfred-Högsby.

Hon vill inte kalla det för en protestlista.

– Samtidigt är det en protest mot att arbetsgivaren har kört över personalen. Det är inte okej att göra så här som arbetsgivare.

Den 1 april minskas arbetstiden för anställda som jobbar ständig natt inom kommuner och regioner. Arbetstidsförkortningen från 36,20 till 34,20 timmar per vecka ingår i ett nytt kollektivavtal som Kommunal och SKR, Sveriges kommuner och regioner, kommit överens om.

Hur arbetstidsförkortningen påverkar schemat för nattarbetarna varierar från kommun till kommun. I Hultsfred har kommunen föreslagit att nattpassen ska minskas från 10 till 9,5 timmar.

Kommunal vill att 10-timmarspassen behålls och att nattarbetarna i stället får en extra återhämtningsdag.

– Tanken med centralavtalet var att nattisarna skulle få en längre återhämtning när de väl är lediga. Man blir inte piggare för att man jobbar en halvtimme mindre per pass, säger Jeanette Persson.

Hur påverkas dagpersonalen?

– Dagpersonalen måste antingen börja en halvtimme tidigare eller gå en halvtimme senare. Då måste man lägga om alla scheman. Plus att förskolans tider inte är anpassade efter våra tider. Det blir ännu svårare att få ihop det som barnfamilj.

I samband med överlämningen av namninsamlingen gav socialchef Marie Stjernström beskedet att kommunen nu ska "backa bandet" i frågan.

– Vi ska gå tillbaka lite och göra det bättre, och ha en bättre dialog med de fackliga som representerar medarbetarna, säger Marie Stjernström till Vimmerby Tidning.

Hon medger att arbetsgivaren inte har lyssnat tillräckligt på medarbetarna.

– Då måste vi ta det ett varv till. Jag tror inte att vi har varit tillräckligt tydliga med hur vi tänker heller. Då får vi göra om det. Självklart har medarbetarna åsikter, tankar och synpunkter. Samtidigt ska vi få ihop scheman och bedriva en verksamhet. Det är två perspektiv som måste gå ihop. Någonstans måste vi landa in i det som blir bäst för båda.

Socialchef Marie Stjernström tog emot namninsamlingen i kommunhuset på fredagsförmiddagen.
Socialchef Marie Stjernström tog emot namninsamlingen i kommunhuset på fredagsförmiddagen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!