Det kom att bli en dag fylld av grönsaker, rotfrukter och allehanda bönor. Men inte en köttbit inom synhåll. Tanken med den här dagen var ju att lyfta fram den klimatsmarta maten och presentera några vegetariska läckerheter utöver det vanliga.
Ann Sellbrink från Klimatsmart mat fanns på plats för att visa och inspirera. Hon hade förstås tagit med sig ett antal recept, som skolkockarna fick ge sig på. Men det fanns också gott om utrymme för improvisation och egna experiment.
– Blir det inte gott, är det bara att glömma och gå vidare, säger Ann Sellbrink, Blir det bra, kan man laga det igen.
Och att komma ihåg hur man gjorde är inga problem, det ingick i uppgiften att skriva ner vad som hamnat i grytan.
Baljväxter av olika slag spelade en viktig roll i dagens olika menyer, och förstås rotfrukter.
– Vill man använda närodlat, finns ju varken tomater eller gurka att göra sallad på så här års, säger Ann Sellbrink. Men det finns ju mycket annat gott man kan använda i Säsongens sallad.
Åsa Gustafsson och Lise Hjärne tog fasta på det och slöjdade till en hel stor plåt med just rotfrukter, som skulle rostas i ugnen, medan Nina Viklund presenterade en solrospesto, med solrosfrön, citron, vitlök och en hel massa andra godsaker.
Vid spisen stod Arta Bardhoshi och stekte pannkakor. Som det såg ut för ett otränat öga. Men det visade sig vara ett bröd gjort på vita bönor.
– Ett alldeles utmärkt bröd för att göra både tacos och wraps, berättade Annie Hermansson som är enhetschef på kost och serviceenheten. Det är både nyttigt och gott, brödet är nästan en komplett måltid i sig.
Gunnel Krés öppnade ugnsluckan och och en helt fantastisk doft spred sig i gymnasiets kök, när hon tog ut en hel plåt med solrosbiffar som elegant lades upp på ett fat för servering.
Bara för att nämna några exempel på rätter som lagades under förmiddagens lopp.
För givetvis skulle alla de tillagade rätterna provsmakas. Det hör ju till att det görs en "kvalitetskontroll" på maten.
Det är förhållandevis tätt mellan tillagningsköken i Hultsfreds kommun, räknar man ihop dem finns det 17 stycken.
– Dessutom byggs det två nya, säger Annie Hermansson, på Lindgården.
Det var personal från både skolornas och förskolornas kök som var med på inspirationsdagen, och de fick ett tillfälle att träffas, prata och byta erfarenheter varandra. Vilket också är en viktig del i den inspirationsdagen. Det är ju inte så ofta det finns tillfälle att träffas och jobba tillsammans. Och förstås ha roligt i hop dessutom.
Eller som Ann Sellbrink uttrycker det, "Ju fler kockar, desto bättre buffé"...
Hon jobbar för ett företag som heter Klimatsmart mat och ägnar en hel del tid att resa runt och inspirera kökspersonal att jobba mera klimatsmart, och hon ser att de här besöken ger resultat, att det dyker upp en och annan nyhet på menyerna framöver.