Personalen fick lära massor om klimatsmart mat

En alldeles vanlig måndag på jobbet. Men ändå inte. När eleverna var lediga, fick kökspersonalen fria händer att improvisera och bli inspirerade till nya stordåd vid spisen. Kökspersonalen vid alla skolor och förskolor var inbjudna till en stor inspirationsdag i köket på gymnasiet.

Åsa Gustavsson presenterar en hel plåt med rotfrukter, klara att rostas i ugn.

Åsa Gustavsson presenterar en hel plåt med rotfrukter, klara att rostas i ugn.

Foto:

Hultsfred2017-04-04 16:10

Det kom att bli en dag fylld av grönsaker, rotfrukter och allehanda bönor. Men inte en köttbit inom synhåll. Tanken med den här dagen var ju att lyfta fram den klimatsmarta maten och presentera några vegetariska läckerheter utöver det vanliga.

Ann Sellbrink från Klimatsmart mat fanns på plats för att visa och inspirera. Hon hade förstås tagit med sig ett antal recept, som skolkockarna fick ge sig på. Men det fanns också gott om utrymme för improvisation och egna experiment.

– Blir det inte gott, är det bara att glömma och gå vidare, säger Ann Sellbrink, Blir det bra, kan man laga det igen.

Och att komma ihåg hur man gjorde är inga problem, det ingick i uppgiften att skriva ner vad som hamnat i grytan.

Baljväxter av olika slag spelade en viktig roll i dagens olika menyer, och förstås rotfrukter.

– Vill man använda närodlat, finns ju varken tomater eller gurka att göra sallad på så här års, säger Ann Sellbrink. Men det finns ju mycket annat gott man kan använda i Säsongens sallad.

Åsa Gustafsson och Lise Hjärne tog fasta på det och slöjdade till en hel stor plåt med just rotfrukter, som skulle rostas i ugnen, medan Nina Viklund presenterade en solrospesto, med solrosfrön, citron, vitlök och en hel massa andra godsaker.

Vid spisen stod Arta Bardhoshi och stekte pannkakor. Som det såg ut för ett otränat öga. Men det visade sig vara ett bröd gjort på vita bönor.

– Ett alldeles utmärkt bröd för att göra både tacos och wraps, berättade Annie Hermansson som är enhetschef på kost och serviceenheten. Det är både nyttigt och gott, brödet är nästan en komplett måltid i sig.

Gunnel Krés öppnade ugnsluckan och och en helt fantastisk doft spred sig i gymnasiets kök, när hon tog ut en hel plåt med solrosbiffar som elegant lades upp på ett fat för servering.

Bara för att nämna några exempel på rätter som lagades under förmiddagens lopp.

För givetvis skulle alla de tillagade rätterna provsmakas. Det hör ju till att det görs en "kvalitetskontroll" på maten.

Det är förhållandevis tätt mellan tillagningsköken i Hultsfreds kommun, räknar man ihop dem finns det 17 stycken.

– Dessutom byggs det två nya, säger Annie Hermansson, på Lindgården.

Det var personal från både skolornas och förskolornas kök som var med på inspirationsdagen, och de fick ett tillfälle att träffas, prata och byta erfarenheter varandra. Vilket också är en viktig del i den inspirationsdagen. Det är ju inte så ofta det finns tillfälle att träffas och jobba tillsammans. Och förstås ha roligt i hop dessutom.

Eller som Ann Sellbrink uttrycker det, "Ju fler kockar, desto bättre buffé"...

Hon jobbar för ett företag som heter Klimatsmart mat och ägnar en hel del tid att resa runt och inspirera kökspersonal att jobba mera klimatsmart, och hon ser att de här besöken ger resultat, att det dyker upp en och annan nyhet på menyerna framöver.

Solrosbiffarna är klara och en fantastisk doft sprider sig i köket, när Gunnel Krés tar fram den ur ugnen.
Solrosbiffarna är klara och en fantastisk doft sprider sig i köket, när Gunnel Krés tar fram den ur ugnen.
Fakta

Bönbröd
400g kokta bönor, t ex stora vita bönor
2 msk smör/olja
1/2 dl vispgrädde/Havregrädde
1/2 tsk salt
120 g vetemjöl + mjöl till utbakning
valfria kryddor (hel kummin, fänkål rosmarin eller timjan)
Mosa bönorna och blanda i fett och grädde. Rör sedan ner salt, mjöl och kryddor. Knåda ihop degen i bunken. Dela degen i 16 bitar och kavla ut varje bit så tunn som möjligt. Hetta upp en stekpanna på medelvärme och steg bröden i torr panna, medan du kavlar ut nästa. Stek ett par minuter på varje sida.

Fejkad skaldjursröra
3 dl kokta vita bönor
0,5 - 1 dl tomatpuré
1 tsk dillfrö
Några msk hackad dill.
Mixa allt. Smaka av med salt och svartpeppar. Späd med vatten havregrädde, eller creme fraiche om röran blir för tjock.

Så lite godis: Svarta Bön-tryfflar
3 dl Svarta bönor
1,5 dl kakao
3 msk honung
1 msk smör, 2 msk kallt kaffe
1 tsk vaniljsocker och 1 nypa salt.
Mixa allt, forma små bollar som rullas i exempelvis hackade solroskärnor eller kakao.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!