Personer från kommunen deltog i bedrägeri – döms för penningtvätt

Penningtvätthärvan rullar vidare, med sina två första fällande domar. I dag meddelade rätten att två Hultsfredstjejer, 16 och 23 år gamla, döms till 50 respektive 30 dagsböter. De ska också betala 14 000 kronor i skadestånd till målsägaren, som lurats på närmare 45 000 kronor.

Hultsfred2017-06-07 09:43

De båda tjejerna kontaktades en kväll i september 2015 av en jämngammal kille, även han från Hultsfreds kommun, som de inte känner men vet vem han är.

Han ville föra över 15 000 kronor till den äldre tjejens konto. Hon har sedan fört över merparten av pengarna till den yngre tjejen, lånat hennes kontokort, tagit ut pengarna och överlämnat dem kontant till killen. Som tack för hjälpen fick de tusen kronor vardera.

Genom utredning är det fastställt att 44 470 kronor hade berövats en kvinna i Jönköping, som utsatts för automatbedrägeri och åtgärden med att flytta pengarna från ett konto till två andra har syftat till att dölja pengar som härrör till brottslig verksamhet, fastslår tingsrätten i domen.

Kammaråklagare Magnus Ling ändrade sig dock under rättegången. Han tog då tillbaka sitt påstående att de åtalade haft vetskap om att pengarna var olovligt åtkomna. Istället påstod han att de haft skälig anledning att anta det.

Båda kvinnorna har dock förnekat brott och bestritt skadeståndsansvar.

När Kalmar Tingsrätt fastslog straffet tog man hänsyn till att de båda åtalade tjejerna kontaktat polisen och lämnat uppgifter av väsentlig betydelse för utredningen av brottet.

Därför bestämdes straffet till dagsböter, om sammanlagt 6 600 kronor. Plus 14 000 kronor i skadestånd till målsägaren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om