Pizzerior välkomnade trötta och hungriga nyårsfirare

På nyårsdagen var det många som hoppade över matlagningen och i stället gjorde ett besök på den lokala pizzerian. "Alla är trötta och hungriga", säger Mahmod Abo Baker på Pizzeria Milano i Hultsfred.

Mahmod Abo Baker och Hosam Ramli på Pizzeria Milano i Hultsfred räknade med många pizzabeställningar under nyårsdagen.

Mahmod Abo Baker och Hosam Ramli på Pizzeria Milano i Hultsfred räknade med många pizzabeställningar under nyårsdagen.

Foto: Jimmy Larsson

Hultsfred2022-01-01 19:30

Runt om i landet bakas det pizzor i parti och minut på nyårsdagen. Hultsfred är inget undantag.

– Det brukar vara den största pizzadagen på året, säger Mahmod Abo Baker som driver Pizzeria Milano sedan 20 år tillbaka.

Vid 12-tiden på nyårsdagen rådde lugnet före stormen på pizzerian. Enligt Mahmod Abo Baker brukar de flesta kunder dyka upp mellan klockan två på eftermiddagen och sju på kvällen. Pizzerian hade förberett sig för anstormningen genom att kalla in extrapersonal. 

Mahmod Abo Baker räknade med att sälja 300–400 pizzor under dagen. Den mest populära pizzan på menyn är kebabpizza.

undefined
Mohamad Alasaad på Kungen Restaurang i Hultsfred hade laddat upp inför en hektisk nyårsdag vid pizzaugnen.

Även på Kungen Restaurang var personalen laddad för en hektisk nyårsdag med många pizzabeställningar.

– Vi har förberett mycket och hoppas att det blir bra, säger Mohamad Alasaad som driver restaurangen sedan i somras.

En av gästerna som passade på att besöka restaurangen på internationella pizzadagen, som nyårsdagen kallas, var Louise Karlsson som beställde en black and white-pizza.

– Jag äter pizza varje år på nyårsdagen, säger hon.

undefined
Ahmad Alassad bakade pizza på Kungen Restaurang.

Det var i slutet av 00-talet som första januari började beskrivas som en pizzadag. En marknadsföringskampanj tros ligga bakom traditionen. Dagen efter nyårsfirandet har många också ett sug efter salt och fet mat.

– Pizzans framgång bygger på igenkänning och tröst. Det kan man behöva dagen efter, säger matforskaren Richard Tellström till Aftonbladet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!