Planerna för "Nya Knektagården" tar form

Nu är planerna på nya Knektagården färdiga. De innefattar en totalrenovering för 80 miljoner kronor och en anpassning av lokalerna för sitt nya ändamål, korttidsboende.

Framtidsplanerna för Knektagården börjar ta form. Men det krävs en omfattande renovering för 80 miljoner kronor.

Framtidsplanerna för Knektagården börjar ta form. Men det krävs en omfattande renovering för 80 miljoner kronor.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2023-01-20 16:00

Planerna har tagits fram under det år som gått, sedan socialnämnden pekat ut riktningen för den framtida användningen av anläggningen. Det ska bli en anläggning för korttidsboende. Många av de andra verksamheterna kommer att flyttas därifrån.

– Hemtjänsten behöver en mer central placering, säger socialnämndens ordförande Per-Inge Pettersson (C), som ser en vinst i att det skulle minska bilkörningen en del.

Men först och främst handlar det om en totalrenovering av lokalerna. Både tak och väggar behöver ses om.

– Mycket av huset har nått sin tekniska livslängd, säger Per-Inge Pettersson.

En annan förändring är att man vill göra sig av med modulbyggnaden som hyrdes in för några år sedan, för att utöka antalet platser i särskilt boende. Nu är det meningen att allt särskilt boende ska koncentreras till Aspedalsgatan, tidigare Lindgården.

– Vi kommer också att ta bort köksmodulen och i stället rusta det gamla köket. Det är utdömt, men det är utrustat med reservkraft så man kan laga mat även vid strömavbrott, säger Jonny Bengtsson (S).

Det kommer också att bli en tillbyggnad för sex lägenheter, alla för korttidsboende.

Det är stora förändringar som väntar och kostnaden beräknas till 80 miljoner kronor totalt. I första läget valde socialnämnden att anslå 2,5 miljoner till en fortsatt projektering. 

Tidsplanen för ombyggnaden blir en senare fråga. Först måste Aspedalsgatan bli klart.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!