Plusresultat nästa år också – men sedan blir det tufft

Det blir ett plusresultat för Hultsfreds kommun nästa år också. Kommunstyrelsens budgetförslag pekar på ett överskott med 8,3 miljoner för 2022. Men sedan kan det bli kärvare tider.

Kommunen blomstrar. Även nästa år ser det ut att bli plusresultat, när kommunstyrelsen presenterar sitt budgetförslag.

Kommunen blomstrar. Även nästa år ser det ut att bli plusresultat, när kommunstyrelsen presenterar sitt budgetförslag.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2021-06-11 08:00

Prognoserna framöver pekar mot växande underskott. Men å andra sidan, när budgetarbetet började i februari pekade allt på 15 miljoner drygt, minus för 2022 också.

Det har varit en hel del diskussioner i budgetberedningen, ett givande och tagande som vanligt i politiken. Det betonas från alla håll att det varit i positiv anda.

 – Det har varit ett ansvarstagande från alla håll, menar Åke Nilsson (KD).

Politikerna i kommunstyrelsen, med Lars Rosander (C) i spetsen tycker det känns bra att jobba på det här viset och snacka ihop sig om ett gemensamt budgetförslag.

– Det är en process, säger Tomas Söreling, vi tittar inte på varifrån idéerna kommer utan vi tar dem och diskuterar fram och tillbaka till vi hittar en väg att gå. 

Ett exempel han lyfter är satsningen som ska göra Kejsarkullen mer tillgänglig. 

När det gäller investeringar räknar politikerna med att det blir totalt 364 miljoner kronor nästa år. Mycket av de pengarna kommer att rent bokstavligen grävas ner. 35 miljoner satsas på att renovera vatten och avloppsledningar. Ytterligare 21 miljoner satsas på gata-park.

Ett annat gammalt önskemål är på väg att bli verklighet nästa år. 20 miljoner satsas på en ny bassäng i Hagadal. Och ytterligare 25 år 2023.

Det blir heller ingen skattehöjning nästa år, enligt budgetförslaget. Men det kompenseras i viss mån genom höjda va-avgifter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!