200 fordon kontrollerade under trafikvecka

Polisen kontrollerade runt 200 fordon under trafikveckan. 36 rapporterades för brott som drograttfylleri och hastighetsöverträdelse. "Det är något färre än förra gången".

Under den nationella trafikveckan kontrollerade polisen hastigheterna på bland annat Häradsvägen i Mörlunda. "Ett 25-tal bilar och förare kontrollerades. En bötfälldes för 48 kilometer i timmen på 30-sträckan", uppger Calle Söder, områdespolis i Hultsfred-Vimmerby.

Under den nationella trafikveckan kontrollerade polisen hastigheterna på bland annat Häradsvägen i Mörlunda. "Ett 25-tal bilar och förare kontrollerades. En bötfälldes för 48 kilometer i timmen på 30-sträckan", uppger Calle Söder, områdespolis i Hultsfred-Vimmerby.

Foto: Calle Söder

Hultsfred2021-11-17 17:30

Det säger Gabriella Bodger, gruppchef för ingripandeenheten på polisen i Vimmerby och Hultsfred, när hon summerar förra veckans Trafikvecka, som hade temat "brott på väg".

– Det betyder att det var en bredare insats, som egentligen innefattar alla brott vi kan rapportera, vi tittar efter vapen och narkotika, det kan vara miljöbrott eller om det är efterlysta och vi kan göra utlänningskontroller.

I kommunerna Hultsfred och Vimmerby kontrollerades runt 200 fordon och förare.

Gabriella Bodgers sammanställning visar att en drograttfyllerist rapporterats och att 35 ordningsboter utfärdats för diverse förseelsebrott som hastighetsöverträdelse, prat i mobiltelefon, fel mönsterdjup på däck och någon ska ha spelat hög musik för att ge några exempel.

Vad är din spontana kommentar till antalet rapporterade?

– 35 ordningsböter är mycket. Absolut. För på de här 35 är det 42 olika förseelser, så det betyder att några rapporterats för mer än ett brott. Vi hade förstås varit mer nöjda om det vore noll rapporterade.

– Men, tillägger hon, vi gjorde en nykterhetskontroll vid Systembolaget i Vimmerby, där vi tyvärr rapporterar ett antal varje år. Nu fick 30 förare lämna utandningsprov. Alla utan anmärkning. Det känns väldigt positivt.

Är fler eller färre rapporterade jämfört med tidigare trafikveckor?

– Jag skulle säga något färre än förra nationella trafikveckan.

undefined
Polisen gjorde nykterhetskontroll vid Systembolaget i Vimmerby. "30 förare fick lämna utandningsprov. Alla utan anmärkning. Det är annars en plats där vi tyvärr rapporterar ett antal varje år", säger Gabriella Bodger, gruppchef för ingripandeenheten.

Efter önskemål från allmänheten fokuserade polisen på hastighetsövervakning.

I ett inlägg på sociala medier ber polisen medborgarna om förslag på platser eller sträckor där man tycker att det borde genomföras kontroller. Inlägget fick stort genomslag och i skrivande stund är det 66 kommentarer.

– Hastigheter är en av de saker allmänheten kommenterar mest, när vi skriver om det, säger Gabriella Bodger. Jag har tittat igenom önskemålen, och de flesta är ställen där vi står återkommande. Vi tar absolut till oss det här, och kommer beta av det efter hand. Uppgifterna väger tungt var vi väljer att stå, men lägger också stor vikt vid olycksstatistiken.

Storgatan i Hultsfred är den gata där flest efterfrågar fartkontroller, är det en gata där hastigheten generellt är hög?

– Vi har varit där rätt många gånger, fyra gånger sista tiden, och det vi märker är att det går inte speciellt mycket fort, utan man tycks uppleva hastigheten högre är den relativt är. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!