Polisen om skadegörelsen: "Det är bara jävelskap"

Skadegörelse, stölder och hemfridsbrott. Det var en ovanligt stökig helg i Hultsfred – med 15 ärenden på drygt ett dygn.

"Tidigare har det varit problem med ungdomar som kastat äpplen och ägg på hus. Det här är på en annan nivå", säger kommunpolisen Håkan Karlsson.

"Tidigare har det varit problem med ungdomar som kastat äpplen och ägg på hus. Det här är på en annan nivå", säger kommunpolisen Håkan Karlsson.

Foto: Arkiv

Hultsfred2021-03-16 21:00

Det tar lång tid för kommunpolisen Håkan Karlsson att gå igenom alla polisanmälningar. Till största del handlar det om skadegörelse som skett mellan lördag kväll och måndag morgon.

– Vi har haft problem i Hultsfred tidigare, men inte på det här sättet. Nu var det skador för hundratusentals kronor på en enda helg. Det är så onödigt och drabbar vanligt folk.

Händelserna inträffade på flera olika adresser i Hultsfred. Här en snabb sammanställning:

• På Bygatan, Backstigen, Tältstigen, Ågatan och Föreningsgatan utsattes bilar för skadegörelse. Det var bland annat knäckta vindrutetorkare, förstörda backspeglar och repor i lacken. I ett par av bilarna hade dessutom vandalerna hällt ut handsprit.

• Det var cykelstölder på Tältstigen, Föreningsgatan och Trumstigen.

• På Östra Långgatan stals det trädgårdsredskap från ett växthus. Lite längre bort, på Föreningsgatan, förstördes ett altanräcke av rostfritt stål.

• Den mest uppseendeväckande händelsen inträffade på Storgatan, natten mellan söndag och måndag. Där blev ett spabad för 70 000 kronor förstört.

– De gick upp på altanen, slet upp locket och kastade i stora blomkrukor i vattnet. Det var fullt med jord och granbarr i badet när ägarna upptäckte skadegörelsen på måndagsmorgonen. De misstänker att alla filter och slangar är fulla med jord. Det är inte klokt att man gör så, säger Håkan Karlsson.

Vet ni vilka som ligger bakom helgens händelser i Hultsfred?

– Nej, inte för tillfället. Vi fiskar efter information och pratar med våra kontakter. Vi får se vad det kan leda till. Jag är rätt säker på att fler personer ligger bakom det här. Det är ingen man hittar på själv, utan det sker i grupp.

undefined
Håkan Karlsson.

Enligt Håkan Karlsson kommer inte polisen lägga några extra resurser på att lösa fallen.

– Nej, det kan man inte säga. Vi försöker hämma den här typen av brottslighet så gott det går med de nuvarande resurserna. Det är ett svårt läge. Vi måste mer eller mindre ta dem med fingrarna i syltburken för att kunna styrka brott.

– Min uppmaning är att allmänheten ska ha ögonen öppna, utifrån grannsamverkan och så vidare. Vi tar tacksamt emot tips på 114 14. Troligtvis hänger helgens händelser ihop, säger Håkan Karlsson.

Han tillägger:

– Vi vill så klart få stopp på det här problemet. Det är bara jävelskap det handlar om. Kvalificerat lösdriveri. Vi har lagt ut några minor och hoppas på resultat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!