Polisen vill ha en dialog – om narkotika: "Finns en otrygghet"

Narkotika är temat för flera informationskvällar som hålls i Hultsfreds kommun under hösten. "Det finns en otrygghet", säger kommunpolis Ketty Bengtsson som vill ha en dialog med invånarna.

"Alla från allmänheten är välkomna till informationskvällarna", säger kommunpolis Ketty Bengtsson.

"Alla från allmänheten är välkomna till informationskvällarna", säger kommunpolis Ketty Bengtsson.

Foto: Jens Lidesjö

Hultsfred2024-10-01 20:45

Polisen och kommunen bjuder in till informationskvällar i Vena, Järnforsen och Målilla under november. Kvällarna arrangeras inom ramen för grannsamverkan.

– Men alla från allmänheten är välkomna till informationskvällarna. Vi hoppas att det ska bli en dialog, säger Ketty Bengtsson.

Tidigare har man haft temakvällar om bedrägerier, sjukvård, bränder, inbrott och stölder.

– Ett stort ämne som inte har varit är narkotika, så det kan väcka lite intresse, säger Ketty Bengtsson.

– Vi kommer att ta upp statistik över hur det ser ut i vårt område och svara på frågor.

I Hultsfreds kommun har det skett flera uppmärksammade fall av narkotikarelaterad brottslighet de senaste åren. Vimmerby Tidning har till exempel rapporterat om narkotikapåverkade bilförare, personer som haft cannabisodlingar i växthus, knarkaffärer framför ögonen på polisens spanare och narkotika som hittats i skogsområden.

undefined
I våras åtalades flera personer i en narkotikahärva som uppdagades efter att polisen hittat cannabisplantor i ett växthus i kommunen.

Ketty Bengtsson uppger dock att Hultsfreds kommun inte sticker ut i brottsstatistiken när det gäller narkotika jämfört med Sverige i stort.

– Narkotika är ett stort bekymmer, men Hultsfred sticker inte ut något nämnvärt. Sedan jobbar vi ändå med problematiken såklart, säger hon.

Trygghetsundersökningar har visat att det finns en oro kring narkotika i kommunen.

– Nu kommer det en ny trygghetsundersökning i mitten på oktober. Det ska bli intressant att se utvecklingen över tid. Det finns en otrygghet kring vissa saker och narkotika är en del.

Är den oron större i Hultsfred jämfört med andra kommuner?

– Det kan jag inte svara på. Vi jobbar mestadels i Hultsfred, så vi får jobba med det som finns här. Är människor oroliga jobbar vi med det oavsett hur det ser ut på andra ställen.

Både polisen och kommunen arbetar mer brottsförebyggande än tidigare, vilket man också kommer att prata om på informationskvällarna.

– Dels har jag 100 procent tjänst med Hultsfreds kommun nu, sedan har det också blivit lagstadgat att kommunerna ska jobba mer brottsförebyggande. Det jobbas betydligt mer med de frågorna nu, säger Ketty Bengtsson.

Som Vimmerby Tidning tidigare rapporterat ska det bland annat göras insatser kring barn och ungdomar som riskerar att dras in i organiserad brottslighet, vilket kommunen beviljats statsbidrag för.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!