Polis bevittnade knarkaffär i centrala Hultsfred

Det är en tidig lördagsmorgon i juni, 2021. Två poliser patrullerar Hultsfreds gator i polisbil. Plötsligt får de syn på tre unga män, som poliserna vet är aktiva i narkotikasammanhang.

Över 190 tabletter av det narkotikaklassade läkemedlet tramadol, samt över 70 gram cannabis hittades i den väska som mannen slängde ifrån sig i ett slyparti. Bilden är en genrebild.

Över 190 tabletter av det narkotikaklassade läkemedlet tramadol, samt över 70 gram cannabis hittades i den väska som mannen slängde ifrån sig i ett slyparti. Bilden är en genrebild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Hultsfred2023-01-16 05:00

Det framgår av polismännens avrapportering i förundersökningsprotokollet. En av männen bär en liten väska och en av poliserna frågar vad som finns i den. Mannen, som är i 25-årsåldern, svarar snabbt undvikande. När polismännen öppnar dörrarna på bilen för att kliva ur så springer mannen med den lilla väskan iväg. 

En av poliserna tar upp jakten till fots. Den går genom flera trädgårdar, fram och tillbaka, över häckar och staket. Den andra polisen kliver in i polisbilen och kallar på hjälp från en annan patrull bestående av två kollegor och en hundförare. Den andra patrullen ansluter och fortsätter den springande jakten. Den tar slut när polisen lyckas genskjuta mannen och få in en "hockeytackling", som gör att mannen ramlar i backen.

Snabbt upptäcker polisen att den lilla väskan är borta. Hundförarens arbete tar vid och tack vare hunden hittas väskan som kastats in i ett kraftigt bevuxet parti med sly i en trädgård. I väskan finns 193 tabletter av det narkotikaklassade läkemedlet tramadol och 70,37 gram cannabis, samt en våg. 

I förhör säger mannen att narkotikan var för eget bruk och att han sprang ifrån polisen eftersom han hade narkotikan i väskan. Han vill inte uppge var han fått drogerna ifrån eller hur mycket han betalat.

Drygt sju månader efter händelsen den där junimorgonen, befinner sig en polispatrull bestående av tre poliser i en civil polisbil utanför en pizzeria i Hultsfred. Den här kvällen jobbar de särskilt mot narkotikaproblematiken i Hultsfred. Strax innan klockan 18 den här onsdagskvällen i januari 2022, ser de två män lämna pizzerian. De går till baksidan av pizzerian, där en annan man tycks stå och vänta. I förundersökningsprotokollet beskrivs det hur poliserna bevittnar hur den misstänkta mannen stoppar ner sin högra hand i sin jackficka och tar sedan upp den igen precis innan de möter killen som väntar. De hälsar på varandra med en så kallad "fistbump". Den misstänkta mannen släpper ner något i den väntande killens öppna hand. De tre männen försvinner sedan en kort stund ur polisernas synfält och går in på en innergård. 

Polisen kliver ur bilen och möter upp de tre killarna. En av dem försöker avvika men stoppas och identifieras av polisen. Den kille som väntat utanför pizzerian blir nervös när polisen visar sig. När en kroppvisitation genomförs så hittar polisen en svart burk innehållande misstänkt cannabis, killen uppger för en av poliserna att han köpt drogerna på plats. 

Den tredje mannen identifieras som samma person som sju månader tidigare försökt springa ifrån polisen. I hans jackficka hittas 300 kronor i kontanter och hans mobiltelefon beslagtas. Polisen gör en snabb undersökning som visar att den köpande mannen och den misstänkta mannen haft kontakt innan de möttes. I förundersökningsprotokollet finns det bilder på sms-konversationer där det efterfrågas av vem man kan köpa "röka", som svar delas den misstänkta mannens nummer. 

Mannen misstänks för att ha sålt narkotika. I förhör nekar mannen till anklagelserna och menar att den köpande mannen hörde av sig och ville ses på en cigg utanför pizzerian. När han konfronteras med uppgifterna om att poliserna sett honom lämna över något till den andra mannen, så säger han i förhör att "polismännen måste ha sett fel". 

Mannen åtalas i Kalmar tingsrätt för de båda händelserna och rubriceringen är två fall av narkotikabrott. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!