Vid årsskiftet höjdes riksdagsledamöternas arvoden från 73 000 till 75 500 kronor i månaden. Politikerarvodena i Hultsfreds kommun styrs av riksdagsarvodena, vilket innebär att även Hultsfredspolitikernas arvoden nu höjs med 3,4 procent.
Kommunstyrelsens ordförande Lars Rosander (C) får påökt med 1 950 kronor i månaden. Han tjänar numera 58 890 kronor i månaden eller 706 680 kronor om året.
Det förra oppositionsrådet Tomas Söreling (S) hade under 2023 ett arvode på 29 200 kronor i månaden för uppdraget som andre vice ordförande i kommunstyrelsen. 2024 års höjning innebär att det nuvarande oppositionsrådet Alexandra Svensson (S) får 30 200 kronor i månaden, eller 362 400 kronor om året, för samma uppdrag.
Vimmerby kommun har sänkt sina politikerarvoden. Varför gör inte ni samma sak i Hultsfreds kommun?
– Varje kommun fattar sina beslut. Jag tror att vi generellt sett ligger lite lägre än andra kommuner redan när det gäller arvoden, utan att kunna ange kronor och ören, så det har inte varit aktuellt för närvarande, säger Lars Rosander.
Är det rätt att höja arvodena samtidigt som det görs besparingar ute i verksamheterna?
– Det följer den generella löneökningen. Vi har löneökningar för vår personal på ungefär 25 miljoner per år, utifrån det antal anställda vi har och utifrån kostnadsökningen i samhället med de löneavtal som är framförhandlade, säger Lars Rosander och fortsätter:
– Det handlar om att även kunna få kommuninvånare som är intresserade att åta sig kommunala uppdrag, som är en viktig del i vår svenska demokrati.
Han tillägger att kommunen för några år sedan tog beslut om att följa uppräkningen av riksdagsledamöternas arvoden.
– Vi har inte sett någon anledning att ändra på det nu.
Vid sidan av arvodeshöjningen har kommunen gjort flera ändringar i bestämmelserna om ersättning till förtroendevalda. Numera kan politiker få både arvode och ersättning för förlorad arbetsinkomst, vilket beräknas öka kostnaderna med upp till 280 000 kronor per år.
Lars Rosander hänvisar till kommunallagen som säger att förtroendevalda har rätt till skälig ersättning för förlorad arbetsinkomst.
– Vi har inte haft det förut. Vi har haft arvode men ingen ersättning för förlorad arbetsinkomst.
Varför har ni inte haft det tidigare?
– Vi har varit restriktiva och försökt köra ekonomiskt för kommunens bästa. Men nu finns det en lagparagraf och då får vi förhålla oss till kommunallagen.
Det kan ge ökade kostnader med upp till 280 000 kronor?
– Antagligen kommer det aldrig att bli så mycket, säger Rosander som menar att summan är en teoretisk uppskattning.
Enligt beslutet ska man hålla särskild uppsikt över i vilken omfattning ersättningen nyttjas.
– Vi ska följa hur det utvecklas inför budgetsammanhang.
Förtroendevalda måste själva ansöka om ersättning.
– Då ska man kunna visa upp att man verkligen har förlorat arbetsinkomst.
Det har också gjorts ett tillägg i bestämmelserna som innebär att timarvode ska betalas ut för företagsbesök. Enligt Rosander görs tre–fyra företagsbesök per år.
– Det är nog ingen stor kostnad. Anledningen är att fler som är aktiva i politiken och har förtroendeuppdrag ska kunna träffa företag och få en bild av näringslivet i vår kommun. Det är en efterfrågad och bra åtgärd.
En annan förändring är att lunchavdrag ska ske för faktisk tid, och inte som tidigare med 30 minuter.
– En del kanske får lite mindre ersättning, andra får mer beroende på hur mycket man har nyttjat av lunchtiden.