Politiker vill pausa all vindkraftetablering i kommunen

Centerpartisterna Alexander Steinwall, Antje Rohde och Martina Bäckfelt vill att Hultsfreds kommun ska pausa alla beslut om vindkraftetablering.

En trio centerpartister från södra kommundelen vill att kommunen pausar beslut om vindkraftetableringar tills forskningen hinner ifatt.

En trio centerpartister från södra kommundelen vill att kommunen pausar beslut om vindkraftetableringar tills forskningen hinner ifatt.

Foto: Caroline Petersson

Hultsfred2021-06-10 18:30

"Det finns ingen anledning att Hultsfreds kommun ska utgöra testområde för ny oprövad teknik" skriver centerpartisterna Alexander Steinwall, Antje Rohde och Martina Bäcketoft. 

"Om kommunen pausar vindkraftetableringar kan vi i lugn och ro se vad som händer på andra platser där man bygger stora vindkraftverk. Vi kan i lugn och ro titta på forskningen och utvecklingen."

De vill att kommunen pausar besluten om vindkraftetablering tills forskningen hinner i fatt och alla fakta ligger på bordet.

– Den tekniska utvecklingen går så snabbt, säger Alexander Steinwall, verken blir större och större och för att vi ska kunna fatta rätt beslut krävs att vi har alla fakta tillgängliga. Vi vet inte hur människor påverkas.

– Vi måste få veta mer om vad studierna säger. 

Farhågorna handlar om hur djur och natur påverkas, hur människor påverkas, och samhälle, företagande och så vidare. De pekar också på att kulturlandskapet riskerar att skadas.

Men något totalstopp för vindkraftsetableringar vill motionärerna inte se i nuläget. Att pausa besluten räcker mer än väl, tycker de och därför vill de att kommunen skriver in ett moratorium i detaljplanen, det vill säga att besluten pausas.

Alla tre centerpartisterna som skrivit under motionen kommer från södra delen av Hultsfreds kommun, just i de trakterna där det nu är aktuellt att etablera vindkraftsparker.

Det här kan visa sig bli en minst sagt känslig fråga i partiet framöver.

De här tre centerpartisterna får stöd för sitt förslag. Kristdemokraterna i kommunen, som är kända för en mer restriktiv hållning till vindkraft sluter upp bakom de tre motionärerna.

– Hela vår fullmäktigegrupp ställer sig bakom förslaget om att pausa vindkraftbesluten, säger Folke Plejert (KD). Vi är eniga om den saken. Vi var tidigt ute med att säga nej till Dackevinds projekt.

Precis som motionärerna är det tveksamheten om hur de nya, höga verken påverkar sin omgivning som gör att Folke Plejert och hans partivänner är tveksamma.

– Vi vill ser en ordentlig genomlysning, säger han. Det är ju ett i mångt och mycket orört område, och det börjar bli många turister som kommer hit. Vi måste få klarhet i hur verken påverkar området. Så vi ställer oss helt bakom kravet på ett femårigt moratorium.

I vilken mån det hårdnade motståndet kommer att påverka kommunens kommande vindbruksplan är dock oklart i nuläget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!