De flesta fastigheter fick då två sopkärl, något större än de tidigare. Inte så vackra kanske, men moderna med sopsortering och flera fack. Nu har vi haft systemet i dryga året och börjar vänja oss vid synen, men fler och fler fastighetsägare försöker göra dem mindre iögonfallande genom att bygga något runt dem. Det kan också hindra kärlen från att blåsa omkull eller att locket blåser upp. Skyddet kan också vara planterat, till exempel klängväxter på en spaljé eller en liten häck.
Det dröjde inte länge förrän kommunen fick klart för sig, att man måste ta fram riktlinjer för hur så kallade vindskydd eller skjul för sopkärlen får se ut. Det vill säga, om man vill bygga utan att söka bygglov.
Kommunens krav för att man ska slippa bygglov innebär att vindskyddet inte får blockera eller skymma in- och utfarter till fastigheter, står minst två meter från tomtgräns mot gata och minst fyra och en halv meter från tomtgräns mot grannars gräns. Lika viktigt är det att sikten i korsningar inte skyms av skyddet. Färgen ska vara neutral, gråmålat eller naturfärg accepteras. Man ska också tänka på, att kärlen ska stå med lockets gångjärn utåt på hämtningsdagen.
Det är alltså en hel del man ska tänka på när man sätter igång att försöka dölja sina soptunnor, men det finns många bildexempel på snygga och enkla skydd att söka inspiration hos.
Vill man bygga ett större skydd, typ skjul med tak, då bör man kontakta kommunen för att höra om bygglov behövs. Också här finns många tips och råd att få.