Praktiska tips om arkeologi

Allt ifrån flera tusen år gamla lämningar i Hultsfredstrakten till utgrävningar av en Ford Transit fick deltagarna lära sig mer om när arkeologen Rune Johansson föreläste på Hultsfreds bibliotek i lördags. Bland annat berättade han om ett par stockar man hittade i marken vid Hulingen för ett par år sedan, och som han i torsdags fick svar på hur gamla de var. - Det visade sig att de var ungefär 2000 år gamla, säger Rune Johansson.

Rune Johansson visar bilden av delar av de 2000 år gamla stockarna som hittats vid Hulingen. En av bitarna på bilden försvann efter att bilden tagits.

Rune Johansson visar bilden av delar av de 2000 år gamla stockarna som hittats vid Hulingen. En av bitarna på bilden försvann efter att bilden tagits.

Foto:

Hultsfred2014-03-31 06:47


Under rubriken "Vad är arkeologi?" berättade arkeologen Rune Johansson på Hultsfreds bibliotek i lördags. Han gick igenom olika typer av arkeologi, som till exempel arkeobotanik, där man analyserar frön från olika växter, via kriminalarkeologi, där man undersöker människor som inte dött en naturlig död, till samtidsarkeologi, där man gräver ut nya föremål.
- Man kan ju skratta åt samtidsarkeologi, men det finns ju en del roliga exempel. Bland annat har man grävt ut en Ford Transit. Och i USA frågade man människor i ett område vad de ätit, och sedan grävde man ut deras sopor. Det visade sig att det var mycket mindre grönsaker och mer öl än vad folk hade sagt, säger Rune Johansson och skrattar.

Gamla stockar
Han berättade om hur arkeologi går till ute i fält och vilka olika procedurer som ska till innan man får gräva ut ett område.
- De här stormarna som har varit är ju lite en arkeologs dröm. Då kan man gå och pilla lite i rotvältorna och hitta kanske skärvor eller flinta. Annars är det svårt att hitta fornlämningar, man får titta noga. Det är lite som kantareller, man måste hitta den första, och sen ser man resten, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om