Prästen som avkragades jobbade i Hultsfreds kommun

Vimmerby Tidning kan nu berätta att den präst, som avkragats sedan han haft en sexuell relation med en tonårspojke, vid tillfället var anställd av Svenska kyrkan i Hultsfreds kommun.

Nu står det klart att den präst som avkragats, sedan han enligt domkapitlets utredning och beslut, haft en sexuell relation med en tonårspojke, vid tillfället jobbade inom Svenska kyrkan i Hultsfreds kommun.

Nu står det klart att den präst som avkragats, sedan han enligt domkapitlets utredning och beslut, haft en sexuell relation med en tonårspojke, vid tillfället jobbade inom Svenska kyrkan i Hultsfreds kommun.

Foto: Kallestad, Gorm

Hultsfred2021-09-01 16:55

Prästen hade en anställning i Aspelands pastorat under tiden han inledde och hade en sexuell relation med inslag av BDSM med en pojke mellan 15 och 18 år.

Det framgår av ett beslut i Linköpings domkapitel, daterat mars 2021. 

Där i kan man också utläsa att en polisanmälan gjordes, sedan pojken berättat om prästens handlingar och deras relation. Den lades dock ner, med motiveringen att brott inte gick att styrka.

Prästen är inte dömd för någonting. I gärningspåståendet skriver dock domkapitlet att "det står klarlagt att XX har inlett en sexuell kontakt med en minderårig person som har farit illa av kontakten med honom".

Och med kyrkorådets internutredning till grund beslutade domkapitlet att avkraga prästen, vilket är Svenska kyrkans strängaste straff.

Domkapitlet anser att prästen "genom sina handlingar har agerat oförenligt med Svenska kyrkans tro, brutit de löften han har givit vid prästvigningen och att han i avsevärd mån skadat det anseende en präst bör ha". I skälet till domkapitlets beslut står också att handlingen inte kan försvaras genom hänvisning till en privat sfär.

Då hade prästen redan lämnat sin tjänst i pastoratet frivilligt.

Kyrkorådets ordförande Ulla Lisedahl är fåordig när Vimmerby Tidningen når henne:

– Jag har personalsekretess och kommenterar inte personalärenden i media, säger hon.

Vimmerby Tidning har sökt prästen för en kommentar, men han hade vid pressläggningen inte svarat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!