Prästens egna ord: "Omdömeslöst av mig"

Tidigare prästen väljer nu att svara på frågor kring att han avkragats, sedan han haft en sexuell relation med en tonårspojke under tiden han var anställd i Svenska kyrkan i Hultsfreds kommun.

Prästen, som tidigare tjänstgjort inom Svenska kyrkan i Hultsfreds kommun, berättar nu hur han ser på att han haft en relation med en tonårspojke och avkragats.

Prästen, som tidigare tjänstgjort inom Svenska kyrkan i Hultsfreds kommun, berättar nu hur han ser på att han haft en relation med en tonårspojke och avkragats.

Foto: Christine Olsson (TT) NTM

Hultsfred2021-09-02 16:06

Hur lämpligt tycker du det är att en präst i Svenska kyrkan inleder ett förhållande med en person i den här åldern?

– Personen uppgav att han var 18 år när vi sågs, men det var fortfarande omdömeslöst av mig att träffa honom.

Polisutredningen lades ner i brist på bevis, men domkapitlet beslutade att avkraga dig, med motiveringen att du genom dina handlingar agerat oförenligt med Svenska kyrkans tro. Hur ser du på beslutet?

– Jag tycker att man använder olika måttstockar för olika personer inom kyrkan, beroende på om man är homosexuell eller inte. 

Som han tolkar domslutet är det inte tillåtet för en präst i Svenska kyrkan att ha en relation som innehåller BDSM-inslag, det är inte tillåtet att socialt träffa en person som är så pass ung, prästen har inte rätt till ett privat liv och det var viktigare att kyrkan skulle undvika en skandal.

Han fortsätter:

– Jag delar bilden av att det var omdömeslöst av mig att träffa honom, på grund av hans ålder, inte på grund av hans kön.

Ångrar du dig i dag?

– Ja. Jag tycker det är jobbigt, för jag har gjort väldigt mycket gott som präst också.

Den tidigare prästen har varit arbetslös sedan han frivilligt avslutade sin anställning som präst i Svenska kyrkan i Hultsfreds kommun i januari, fram till för tre veckor sedan då han började som rektor för flera skolor i Norrbotten.

– Nu är jag arbetslös igen. Vid ett möte med skolledningen i dag valde jag att avsluta min anställning. Vi var överens, de skriverier som varit gör att man tror att föräldrarna inte har förtroende för mig.

Hur ställer du dig till det?

– Jag förstår hur man resonerar, men jag delar inte synen eftersom man ingenstans i mitt arbete kan visa på att jag gjort något fel. Däremot har jag gjort saker i mitt privata liv som var omdömeslösa.

Var du öppen med vad som hänt tidigare, i samtalen med din arbetsgivare?

– Nej.

Varför inte?

– Jag uppfattade att det hade med min prästgärning att göra. 

Enligt den tidigare prästen visste arbetsgivaren om att han var anmäld till domkapitlet, men inte mer. 

– Jag hade tänkt berätta längre fram, när jag fått domkapitlets beslut, efter att jag överklagat. Det blev klart först i förra veckan.

Har du lärt dig något av det här?

– Att även om man har de bästa förutsättningarna, kan mycket gå fel. Och att det är svårt att försvara sig när drevet går.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!