Premiär för begravning i parken - "Mer likt pappa"

Vigslar i hembygdsparken har det varit en del – men nu även begravning på den natursköna platsen. "Vi ville ha ceremonin där pappa är hemma", säger barnen.

En första begravning har hållits i hembygdsparken, bekräftar ordförande Thorbjörn Svahn. Barnen till den bortgångne valde en plats som kändes mer "hemma" för deras pappa och det underlättar också så här i coronatider att vara utomhus.

En första begravning har hållits i hembygdsparken, bekräftar ordförande Thorbjörn Svahn. Barnen till den bortgångne valde en plats som kändes mer "hemma" för deras pappa och det underlättar också så här i coronatider att vara utomhus.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2020-05-21 08:00

Thorbjörn Svahn är ordförande i hembygdsföreningen. Honom veterligen är det första gången en begravning hålls i parken.

– Vi tvekade aldrig, utan sa ja per omgående. Vi ser det som en ära att vi fick vara en del av det och hjälpa barnen att uppfylla deras önskan, säger han. Vi vill ju att hembygdsparken ska vara en plats för livets alla skeden.

Barnen till den bortgångne valde en borgerlig begravning för sin pappa, som gått ur Svenska Kyrkan på senare år. 

Så här i coronatider är kapellet stängt för begravningar på grund av sin storlek. Istället hänvisar pastoratet till församlingshemmet eller lokal på annan ort.

undefined
Här framför Dalsebostugan hölls begravningsceremonin. "Vi ser det som en ära att vi fick vara en del av det och hjälpa barnen att uppfylla deras önskan", säger Thorbjörn Svahn.

Men inget av det var ett alternativ kände barnen, efter att ha tänkt efter. De ville ha ceremonin där pappa är "hemma".

– Att ha ceremonin i hembygdsparken kändes som ett mycket bra och passande val för oss alla eftersom pappa har spenderat tid där både som ung och vuxen, berättar barnen, som väljer att vara anonyma. 

Det här tycker de känns mer "likt pappa".

– En borgerlig ceremoni stämmer mer överens med hur han var som person och det känns också bättre för oss som närmast anhöriga. Vi tror pappa hade uppskattat att vara utomhus och i en vacker miljö, säger barnen.

Det fanns ett stort intresse för att ta farväl av den bortgångne. Med tanke på rådande pandemi medförde det här alternativet också att man kunde sprida ut sig mer. 

– Utomhusmiljön underlättar att hålla avstånd, så det möjligjorde för vänner, äldre släktingar och personer i riskgruppen att närvara på ceremonin, säger barnen.

undefined
Begravningsrådgivare Anna Tegberger uppskattar att hembygdsföreningen ställt sig positiv till att ceremonin hölls i parken, så det öppnade sig en annan möjlighet för familjen.

Anna Tegberger, begravningsrådgivare på Klara Hill Hultsfreds Begravningsbyrå, uppskattar att hembygdsföreningen ställde sig positiv till att ceremonin hölls i parken.

– Det är ett bra och viktigt alternativ. Vid borgerliga akter får man inte vara i kyrkan, så det känns positivt att vi kunde erbjuda den här möjligheten. Särskilt nu när kapellet inte kan användas på grund av att det är så litet, säger hon.

Hur tänker du kring att hembygdsparken blev en plats även för begravning, blir det här ett nytt användningsområde?

– Jag har ingen aning om vad det här kommer att leda till, säger Thorbjörn Svahn. Mitt i all bedrövelsen, som en begravning är, tycker jag det är spännande att få uppleva ett sådant arrangemang i hembygdsparken, där jag sett så många andra typer av arrangemang genom åren.

Karta: Hultsfreds Hembygdspark
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!