Premiär för filmen om Krokshult

Sture och Britta Caremalm har bedrivit jordbruk på gammaldags vis under många år och detta har Peter Gerdehag skildrat i sin film "Landet som inte längre är". På nyårsdagen visas filmen på SVT och Peter hoppas och tror på bra tittarsiffror vilket även hans föregående filmer givit.

Filmaren och fotografen Peter Gerdehag har under elva års tid filmat och följt en familj i Krokshult där de bedriver jordbruk på gammaldags vis. Nu har den blivit en film och kommer ha premiär på nyårsdagen.

Filmaren och fotografen Peter Gerdehag har under elva års tid filmat och följt en familj i Krokshult där de bedriver jordbruk på gammaldags vis. Nu har den blivit en film och kommer ha premiär på nyårsdagen.

Foto:

Hultsfred2011-12-30 05:05


"Landet som inte längre är" är inte en traditionell och vanlig film. Det finns inget direkt drama eller liknande utan det är en film där tiden bara går och det är ren konst i vardagen.
Filmen handlar om Sture och Britta Carlemalm som bedriver jordbruk på gammaldags vis i Krokshult utanför Kristdala.
- Filmen visar de sista traditionalisterna inom jordbruk i Oskarshamns kommun, säger Peter Gerdehag som är filmare och fotograf. Det är mycket fascinerande och man slits med i hur fantastiskt det är.

Började tidigt
1978 flyttade Peter Gerdehag till Oskarshamn och jobbade som lärare. Han blev i princip direkt involverade i naturskyddsföreningen och på den vägen väcktes intresset för att skiva böcker och göra filmer om natur samt saker på gammaldags vis.
- Jag skickades ut till olika ställen av naturskyddsföreningen för att fotografera och visa både det bra och dåliga. Så småningom ville jag visa på hur fantastisk vår biologiska mångfald och natur är och gjorde min första film, "Bondens tid på jorden".

Långa projekt
Gerdehag är känd för sina tidigare och mycket framgångsrika filmer så som "Hästmannen" och "Kokvinnorna". Nu kommer ytterligare en film och denna har han filmat under de senaste elva åren.
- På filmen visas fotografier samt vad jag filmat och man får följa Sture, Britta och Karl-Uno Caremalm under de sista åren som de bedriver jordbruk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om