Premiär för sommarens "Häng på bibblan"

För första gången får sommarlovslediga barn chansen till skönt häng på bibblan. En gammal tanke har äntligen kunnat förverkligas. Nu hoppas Maria Tunek och Rebecka Didrickson stimulera till läsning.

Maria Tunek och Rebecka Didrickson gläds åt att kunna erbjuda sommarlovslediga barn häng på bibblan. Första aktiviteten blir med bokens författare och illustratör Jonna Björnstierna.

Maria Tunek och Rebecka Didrickson gläds åt att kunna erbjuda sommarlovslediga barn häng på bibblan. Första aktiviteten blir med bokens författare och illustratör Jonna Björnstierna.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2018-05-31 13:30

Det är tack vare ett samarbete med ungdomsenheten som man äntligen rott en gammal idé i hamn.

– Vi har fått ett bidrag till lovaktiviteter i läsfrämjande syfte och förverkligat workshops i samarbete med Virserums Konsthall, höstlovet blev läslovet och i påskas ordnade vi pysseldag, berättar bibliotekarie Maria Tunek. Nu, för första gången, går vi vidare med vår idé att ordna aktiviteter på biblioteket på sommarlovet.

Alla barn har inte möjligheten att få åka bort på semester och göra roliga aktiviteter tillsammans med föräldrarna. Alla har inte ens mamma och pappa hemma över lovet, utan måste fördriva dagarna på egen hand. Tanken på det gör att det känns extra roligt att kunna erbjuda ett sommarlovsprogram på biblioteket.

– Det känn verkligen jättekul, säger Maria Tunek. Alla barn kommer ju hit när de går i skolan och då finns det tyvärr inte alltid så mycket tid som vi skulle önska. Nu får vi möjlighet att sitta ner med dem, läsa tillsammans med dem, men också aktivera dem. För vi har märkt just det, att barnen behöver ha mer aktiviteter.

Alla på biblioteket har hjälpts åt att planera programmet och man är nöjda med bredden. Namnet man valt är "Häng på bibblan", som man tycker är precis så soft som man tänker sig aktiviteten.

– Det är ju lustläsning vi vill jobba med på sommarlovet, och det fina är att det passar bra att läsa på lovet oavsett om det regnar eller är solsken, tillägger Rebecka Didrickson, biblioteksassistent.

Allt inleds den 19 juni med uppmaningen "kom och få tips av ett riktigt tecknarproffs". Proffset är författaren och illustratören Jonna Björnstierna som bland annat skrivit ett helt gäng böcker i serien om familjen Kanin.

– Hon kommer dela med sig och förklara hur det går till att skriva en bok, säger Rebecka Didrickson.

Häng på bibblan fortsätter med en utflykt till Astrid Lindgrens Näs, det blir två workshops med Virserums Konsthall där deltagarna får skapa med inspiration av läskiga och skräckiga böcker ena gången och bokserien Den fantastiska trädkojan den andra, man får prova på akrobatik och jonglering och den 20 juli avslutas allt med familjeteatern "Jagad av en T-rex".

Sedan tar Virserums bibliotek över med aktiviteter som kretsar kring tuschpennor, klister, monster och berättelser.

Aktiviteterna vänder sig till de mellan sex och tolv år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!