Pris på skogsmark: "Aldrig varit med om något liknande"

Drömmen om ett hus på landet, med någon hästhage, kanske en ladugård och några hektar skog har aldrig varit så levande som under förra året.

Intresset för att äga och bruka skog är på uppåtgående, liksom priserna på skogsmark. De senaste åren har trenden varit tydlig, visar skogsmarksrapporten som  presenteras av Ludvig & CO.

Intresset för att äga och bruka skog är på uppåtgående, liksom priserna på skogsmark. De senaste åren har trenden varit tydlig, visar skogsmarksrapporten som presenteras av Ludvig & CO.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2021-01-21 18:00

– Jag har aldrig varit med om något liknande förut, säger Magnus Edmark, mäklare på Ludvig &CO, tidigare LRF Konsult.

– Det har aldrig varit så många på visningarna tidigare. Efterfrågan på mindre gårdar är rent otrolig. 

En ökning som tillskrivs coronapandemin, som får många att söka sig till ett lantligt boende.

Ludvig & Co gör årligen en rapport om priserna på skogsmark i området från Valdemarsvik i norr till Hultsfreds kommun i söder. Den rapporten pekar på en stadig uppgång. Prisbilden visar en nästan ständig uppgång sedan 1995 när den här undersökningen gjordes första gången.

– Under de senaste tio åren har priset ökat med 22 procent, säger Stefan Wärdig, kontorschef i Västervik och Valdemarsvik.

Det senaste året har ökningen varit 0,2 procent i våra trakter.

Undersökningen ger vid handen att priset för en skogskubikmeter är i storleksordningen 703 kronor. I hektar räknat blir det 112 000 kronor, enligt samma rapport. I delar av området kan man dock skönja en mindre dämpning av ökningen och det tillskrivs hög grad granbarkborren som ställer till problem för skogsägarna.

Ett sätt att förtydliga bilden av utvecklingen är att titta på hur mycket skogsmark man kan köpa för tre miljoner kronor och undersökningen visar att det räcker till 27 hektar. Eller om man så vill 4 300 skogskubikmeter.

De allra flesta som köper skogsmark har skog sedan tidigare, men andelen nyblivna skogsägare har ökat, likaså visar rapporten att det blir fler och fler lokala ägare till skogen. Hela 60 procent av köparna bor i samma kommun där skogen finns.

– Det finns flera anledningar till att man vill äga skog, säger Johan Svensson, kontorschef i Vimmerby. Det handlar inte bara om virkespriser utan lika mycket om känslan att jobba i sin egen skog. Likaså spelar jaktmöjligheterna en stor roll.

Åldersstrukturen på skogsägandet är dock ganska hög. För säljare handlar det om cirka 70 år, och medelåldern på köparna är drygt 50. Stefan Wärdig räknar med att det kommer att bli många ägarbyten framöver.

Undersökningen omfattar hela landet, från Treriksröset till Smygehuk och delar in landet i några olika områden. Ett av dem omfattar nordöstra Småland och sydöstra Östergötland, med kommunerna Hultsfred, Vimmerby, Västervik och Valdemarsvik. 

– Men tyvärr har vi inga siffror för de enskilda kommunerna, säger Stefan Wärdig. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!