Prisad oboist underhöll

Den inledande konserten på barnfestivalens tredje dag gick till en början under temat vind. "Andas in och blås ut" var namnet och som gäst hos Stockholmskvartetten fanns oboisten Jesper Harryson.

Leyla Peker från Skövde framförde stycket Andante i C-dur tillsammans med Tommy Svanström och de andra i Stockholmskvartetten.

Leyla Peker från Skövde framförde stycket Andante i C-dur tillsammans med Tommy Svanström och de andra i Stockholmskvartetten.

Foto:

Hultsfred2002-06-27 07:10

Tredje barnfestivaldagen lockade minst lika mycket publik som de två föregående dagarna. Som det brukar inledde Stockholmskvartetten med en kort presentation av sig själva och instrumenten. De knöt an till temat vind genom att spela bland annat Det går en vind över vindens ängar och Vem kan segla förutan vind.
Sedan presenterades gästen Jesper Harryson, som är oboist i Kungliga Filharmoniska Orkestern i Stockholm och prisad för sin skicklighet.
För att mjuka upp sin publik latjade han med sitt instrument och spelade fel flera gånger i "Snickerboa". Stockholmskvartetten retades och drog syrliga skämt om att de minsann är medlemmar i en orkester som funnits mycket längre än den Harryson spelar i.

Första gångenNågra gemensamma stycken spelades och tonerna fyllde hela missionskyrkan.
- Det är roligt att få komma och spela i Virserum, berättar Jesper Harryson och tillägger att det är första gången han stannat i samhället.
- Jag har passerat vid ett flertal tillfällen förut, ler han.
Jesper känner sedan lång tid tillbaka Jakob Ruthberg i Stockholmskvartetten. Men har även lärt känna de andra tre väl under åren. Han har spelat tillsammans med dem vid ett flertal tillfällen och säger att han inte tvekade att ställa upp som gäst när Tommy Svanström frågade honom.
- Det är en ära att bli tillfrågad att delta i ett sådant här välorganiserat arrangemang, avslutar han.
I dag, torsdag, kan Harryson och kvartetten ses spela tillsammans under lunchkonserten i kyrkan.

Duktig flöjtistPrecis som på tisdagen gästspelade en av eleverna vid stråkkurserna för de besökande. Den här gången var det 13-åriga Leyla Peker från Skövde som fick bjuda på sina kunskaper.
- Egentligen var det så att det bara var min bror som skulle gå stråkkursen. Men jag spelar lite fiol jag med och följde med. Det är dock tvärflöjt jag spelar mest, berättar Leyla.
Och det var med detta instrument hon framförde Andante i C-dur tillsammans med Stockholmskvartetten. Att hon bara spelat tre år på sitt instrument gick inte att märka. Scenvant och tonsäkert framförde hon det vackra stycket.

Jesper Harryson lockade fram många skratt i publiken då han medvetet spelade fel i "Snickerboa". Något som han retades för av medlemmarna i Stockholmskvartetten.
Jesper Harryson lockade fram många skratt i publiken då han medvetet spelade fel i "Snickerboa". Något som han retades för av medlemmarna i Stockholmskvartetten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om