Prisades:"Om vi inte engagerar oss får vi inga elever"

"Det är viktigt att engagera sig, man kan inte bara sitta i sin håla och mumla. Vi måste engagera oss och berätta för skolan vilka kunskaper som behövs i industrin".

Sören Stenbäck, vd på Körners Mekaniska har i många år engagerat sig hårt i samarbetet mellan näringsliv och skola. "Det finns tre anledningar till det" säger han.

Sören Stenbäck, vd på Körners Mekaniska har i många år engagerat sig hårt i samarbetet mellan näringsliv och skola. "Det finns tre anledningar till det" säger han.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2020-10-30 16:00

Sören Stenbäck, vd på Körners Mekaniska i Hultsfred har i många år engagerat sig i samarbetet med skolan och han förklarar varför han tycker det är så viktigt.

– Det handlar dels om en gammal Körnerskultur, säger han. Vi har alltid engagerat oss för skolan. Sedan ser jag det som ett samhällsansvar. 

– Sedan finns det nog lite egoism med i botten också, det är ett sätt för oss att hitta nya medarbetare.

Skolans industriprogram är av tradition en bra rekryteringsbas för företaget. Åtskilliga medarbetare har plockats upp direkt efter utbildningen.

Så Sören Stenbäck gläds ordentligt åt att gymnasiet i Hultsfred startat om sitt industriprogram.

– Det har legat nere ett tag, säger han, vi samkörde programmet med Vimmerby Gymnasium. Och under den tiden engagerade jag mig i ledningsgruppen där. Men när Hultsfred startade om programmet gick jag tillbaka hit. 

I Hultsfred är det Additivt Teknikcenter som driver industriprogrammet. Ett samarbetsprojekt där skolan, kommunen och näringslivet deltar. 

– Där är vi naturligtvis delägare, säger Sören Stenbäck, som tror mycket på konceptet att ha både gymnasiet och YH-eleverna i samma lokaler.

– Den här ålderblandningen tror jag gör skillnad, säger han. De yngre blir lite mer vuxna genom att umgås med lite äldre elever.

Sören Stenbäcks engagemang uppmärksammades lite extra, och han fick ta emot utmärkelsen Årets SSA-företagare, ett pris som kommunen delade ut på torsdagseftermiddagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!