Privat hemtjänstföretag vill etablera sig i Hultsfred

Hultsfreds kommunala hemtjänst kan få konkurrens av ett privat hemtjänstföretag. Vetlanda Hemtjänst siktar på att etablera sig i kommunen.

Det privata företaget Vetlanda Hemtjänst vill starta verksamhet i Hultsfreds kommun.

Det privata företaget Vetlanda Hemtjänst vill starta verksamhet i Hultsfreds kommun.

Foto: Adam Wrafter

Hultsfred2023-03-24 20:30

I dagsläget finns inga privata hemtjänstföretag i Hultsfreds kommun.

– Nej, vi har inga privata utförare i dag, säger socialchef Marie Stjernström.

Vetlanda Hemtjänst lämnade nyligen in en ansökan om att bli utförare av hemtjänst i Hultsfreds kommun enligt LOV, lagen om valfrihetssystem.

– Vi finns i Vetlanda sedan 2016. Vi tänkte att vi kan skicka in en ansökan till Hultsfred också och etablera oss där med, säger Safete Berisha, vd för Vetlanda Hemtjänst.

undefined
Det privata företaget Vetlanda Hemtjänst vill starta verksamhet i Hultsfreds kommun.

Tanken är att företaget ska erbjuda sina tjänster i hela Hultsfreds kommun. Safete Berisha uppger att de även har skickat in ansökningar till Eksjö, Tranås och Aneby kommuner.

– Det är intressant att komma utanför Vetlandas gränser.

Vad tror du om efterfrågan på privat hemtjänst i Hultsfreds kommun?

– Jag är lite osäker på efterfrågan där. Men vi har ändå funnits i Vetlanda ganska många år och ser att våra kunder är väldigt nöjda med oss, just på grund av att vi inte har så hög personalruljans. Kunderna tycker inte om när det kommer för många olika, utan de vill gärna ha en liten grupp med människor. Så funkar inte kommunernas hemtjänster, utan där är det väldigt hög personalomsättning.

Marie Stjernström bekräftar att kommunen har tagit emot ansökan från Vetlanda Hemtjänst.

– Nu kommer vi att göra en bedömning om det här företaget lever upp de kvalitetskrav vi har på privata företag, säger hon.

undefined
"Nu kommer vi att göra en bedömning om det här företaget lever upp de kvalitetskrav vi har på privata företag", säger socialchef Marie Stjernström.

Vad skulle det innebära för den kommunala hemtjänsten om de blir godkända?

– Det är en möjlighet för brukare att kunna välja utförare. Vi ser positivt på att den som tar emot hemtjänstinsatser kan välja varifrån man tar emot det, säger Marie Stjernström.

När siktar ni på att starta verksamhet om ni blir godkända?

– Efter sommaren skulle vara ett väldigt bra alternativ att sätta igång, säger Safete Berisha.

Hur många arbetstillfällen kan det skapa i Hultsfreds kommun?

– Det beror väldigt mycket på hur många som väljer oss och hur många kunder vi får där. Det kan skapa väldigt många arbetstillfällen. Vi har runt 50 anställda i Vetlanda.

En del andra privata hemtjänstföretag har inte lyckats leva upp till de krav som Hultsfreds kommun har ställt, hur ser du på det?

– Vi har ett väldigt bra samarbete med Vetlanda kommun. Vi har ändå lyckats att uppfylla deras krav i ganska många år nu, så jag tror inte att det blir några problem. Det gäller att ha en öppen dialog med kommunen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!