"Projektet mer högaktuellt än någonsin"

"Ensamma äldre är ännu mer ensamma nu" säger Lena Hasting, ordförande i Hultsfreds PRO-förening. Nu finns det inte ens träffpunkter att gå till. Verksamheten är inställd.

Håkan Hermansson SPF, och Lena Hasting PRO, är eldsjälarna i projektet. Projektet fick ta emot ett stöd på 25 000 kronor från Sparbanksstiftelsen Kronan.

Håkan Hermansson SPF, och Lena Hasting PRO, är eldsjälarna i projektet. Projektet fick ta emot ett stöd på 25 000 kronor från Sparbanksstiftelsen Kronan.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2020-06-22 08:00

Coronapandemin har satt käppar i hjulen för det mesta. Tillvaron för många äldre är mer eller mindre satt på paus just nu. Isoleringen är mer påtaglig än någonsin.

Men samarbetsprojektet mellan SPF och PRO rullar vidare. Kampen mot ensamheten går vidare, om än i något långsammare tempo just nu.

– Men, säger Lena Hasting, den dagen läget har ändrats och vi kan börja träffas igen, då ska vi vara redo att dra igång.

– Vi har många idéer, säger Lena Hasting. 

Men först gäller det att etablera kontakt med de äldre som sitter ensamma hemma. Ett uppgift som inte är lika lätt som det låter. Det är en svår grupp att nå ut till. Inte minst som det finns en del sekretess i sammanhanget.

– Vi har haft flera möten med hemtjänsten, säger Lena Hasting, som hoppas på att få lite hjälp därifrån med budskapet.

En informationsbroschyr ska tas fram och spridas. Och då kommer ett bidrag på 25 000 kronor från Sparbanksstiftelsen väl till pass. Pengarna öppnar möjligheter för projektet att jobba vidare den dag det blir möjligt.

– Projektet började som en gemensam studiecirkel mellan SPF och PRO, berättar Lena Hasting, vi var tolv personer som var med och det är roligt att se så engagerade personer. 

Hon berättar också att projektet jobbar vidare, även om det blir i andra former än vanligt. 

– Vi har haft några promenadmöten, där vi gått utmed strandpromenaden och diskuterat, säger hon. För när vi kan börja träffas igen, ska vi vara redo.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om