Han och samhällsföreningen känner att det är dags att sätta ner foten.
Förslagen som presenterats på hur Aspelands pastorat ska spara pengar upprör.
- Vi vänder oss mot att församlingshemmet och sockenstugan ska säljas, det är väl ändå väl drastiskt, och även mot att det ska göras neddragningar inom barnverksamheten, säger Jan-Olof Svensson. Det samtidigt som vi vet att kyrkan gick med plus förra året.
Protestlistor och möte
Samhällsföreningen planerar att lägga ut protestlistor i ortens matbutiker och på macken. Och så fort det låter sig göras tänker man bjuda in till protestmöte på Bolaget.
- Det skyndar, mötet måste bli av snart. Så här får det inte gå till, utan vi församlingsbor borde få något att säga till om, säger Jan-Olof Svensson och fortsätter:
- Det är många som reagerat på sparförslaget, så vårt initiativ välkomnas. Vi agerar förstås för Virserum, så får vi se om fler orter hänger på. Vi tänker exempelvis på Mörlunda där det inte finns någon samlingslokal.
Borde ta ansvar
Jan-Olof Svensson berättar också om hur församlingshemmet kom till på 1970-talet. Att eldsjälar gick runt till bönder och företagare för att samla in pengar, så att ett församlingshem kunde byggas i Virserum.
- Då tycker jag att pastoratet borde ha ett ansvar mot orten och församlingshemmet att bibehålla det i kyrkans ägor. Vad beträffar sockenstugan borde den rent av K-märkas.
Skulle bli bättre
Han drar sig till minnes hur det pratades och lovades att allt skulle bli så mycket bättre när församlingarna slogs samman till ett pastorat. Virserums församling var också en av de församlingar där det protesterades mest högljutt mot sammanslagningen.
- Det pratades om samordningsvinster, men sammanslagningen har knappast varit till fördel, utan det har bara blivit sämre och sämre, säger Jan-Olof Svensson. Virserum var en rik församling. Nu dras de församlingar som skötte sin ekonomi med i fallet. Det är inte utan att man spekulerar i hur det hade varit om vi fått fortsätta vara en egen församling.