Provisorisk lagning i väntan på rivning - men sen då?

Hur ska det bli i framtiden när kopparnätet rivs? Mats Tufvesson, teknisk konsult i Boda, Entsebo utanför Hultsfred är orolig.

Här är felet. Mats Tufvesson visar var ledningen slets av vid blåsten i somras. Felet är lagat nu, men avbrottet väckte farhågor om framtiden. Vad ska hända när kopparnätet skrotas, frågar han sig.

Här är felet. Mats Tufvesson visar var ledningen slets av vid blåsten i somras. Felet är lagat nu, men avbrottet väckte farhågor om framtiden. Vad ska hända när kopparnätet skrotas, frågar han sig.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2020-09-01 06:15

Han är beroende av en stabil och hyggligt snabb uppkoppling för sitt arbete. Han håller bland annat utbildningar både inom landet och utomlands via internet. 

Så det är inte konstigt om han är fundersam inför framtiden. Speciellt som han inte hittat några självklara alternativ till kopparledningen.

Saken ställde sig på sin spets i somras, ett haveri på ledningen i mitten på juli ledde till att både bredband och fast telefoni tystnade. 

– Jag kontaktade då Telias kundtjänst, säger Mats Tufvesson. Snart fick han besked att felet var hittat och att det skulle vara lagat 31 augusti i år.

– Men det är orimligt att vänta så länge, säger Mats Tufvesson, som förväntat sig en annan lösning på problemet. Men 20 juli ringer han igen.

– Då fick jag höra att det var 37 minuters väntetid, säger han, men jag väntade kvar och till slut kom jag fram. Då klickade det till och så kom texten "Tekniskt fel" upp. Så jag ringde igen och den här gången var det bara 19 minuters väntetid.

Så höll det på fram och tillbaka men efter 10 dagar utan telefon och bredband är det nu fixat. Provisoriskt.

– De vill väl inte lägga för mycket jobb på en ledning som snart ska rivas, säger Mats Tufvesson och visar hur kablarna kopplats ihop med "sockerbitar" och eltejp.

– Men nu fungerar det i alla fall som det ska, säger han.

De mobila lösningar han provat har inte fungerat speciellt bra. Det är helt enkelt för långt till närmaste mobilmast. 

– Det som kallas Framtidens nät vore att gå 20 år tillbaka i tiden för min del, säger han.

– Jag skulle vara beredd att betala mycket för en fiberuppkoppling, säger MatsTufvesson. Det har varit en del diskussioner.

Han känner oro för hur det kommer att bli i framtiden. Telia har aviserat att kopparnätet till de båda gårdarna i byn kommer att rivas i mars nästa år. 

Magnus Limås på Telias pressavdelning förklarar att kopparnätet på sina håll är mellan 60 och 70 år gammalt. Och väldigt slitet. Det är grunden för att den här tekniken är på utgående.

– Det kan till och med vara svårt att få tag i reservdelar i stället, säger han.

I stället för kopparkablar är det antingen fiber eller mobila lösningar som gäller.

– De mobila lösningarna vi har ska inte förväxlas med vanlig mobiltelefoni, säger han, det här är en annan typ av teknik, med en fast mottagare och om det behövs en yttre antenn som har betydligt bättre mottagning.

En provisorisk lagning fick i gång telefoni och bredband igen. Men bara tills vidare. I mars kommer ledningen att plockas ner.
En provisorisk lagning fick i gång telefoni och bredband igen. Men bara tills vidare. I mars kommer ledningen att plockas ner.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!