Räddningschefen hyllar Hultsfreds brandmän: "Hedersam väg"

Räddningschef Michael Hesselgård är stolt över brandmännen i Hultsfreds kommun, att de valt en mer fredlig väg för att protestera mot det nya avtalet istället för att säga upp sig i protest.
– Det är en hedersam väg de valt, säger Hesselgård.

Brandmän har sagt upp sig i protest mot det nya avtalet som träder i kraft den 1 maj. Men i Hultsfred har man valt en mer fredlig väg. Arkivfoto: Charlotte Madestam

Brandmän har sagt upp sig i protest mot det nya avtalet som träder i kraft den 1 maj. Men i Hultsfred har man valt en mer fredlig väg. Arkivfoto: Charlotte Madestam

Foto:

Hultsfred2017-02-28 19:10

I höstas tecknade Vision och Kommunal ett nytt treårigt avtal med SKL och efter medling mellan Brandmännens Riksförbund, BRF, och motparten skrevs avtalet under i november.

Enligt BRF omfattas ungefär 10 500 deltidsbrandmän och snabbt fick avtalet, som börjar gälla 1 maj, kritik. Protesterna har varit högljudda på sina håll.

Det som brandmännen upprörs över är bland annat förändringarna av OB-tillägget och semesterförmånen.

Det nya avtalet har lett till massuppsägningar runt om i landet, exempelvis i Högsby. Men brandmännen i Hultsfreds kommun har valt en, ska vi kalla det, mer fredlig väg.

Martin Lennström, ordförande i den lokala brandmannaklubben, har tidigare förklarat att man istället hoppas få kommunens hjälp att trycka på hos SKL för ett nytt och bättre avtal.

Goda relationer

– Jag kunde förstås inte vara säker på att det inte skulle bli massuppsägningar här också, men vi har en jättegod relation med arbetsgivaren, Hultsfreds kommun och jag tror brandmännen delar den uppfattningen. Så det känns skönt att vi kan diskutera frågan på det här sättet, säger Michael Hesselgård, som är glad över att inte vara chef i en kommun där 12-15 brandmän försvinner.

– Fantastiskt glad är jag över det, tillägger han.

Michael Hesselgård är stolt över att brandmännen valde den väg de gjorde. De har inte sagt upp sig och de har inte krävt ett lokalt avtal, som brandmän på många andra håll gjort.

– SKL har vädjat till kommunerna att inga lokala avtal ska ingås, säger han. Det är inte på nått sätt så att jag inte känner med brandmännen, det finns exempelvis ingen annan yrkeskår som jobbar kvällar och helger utan OB-ersättning. Självklart ska de ha en skälig ersättning om vi överhuvudtaget ska kunna rekrytera i framtiden.

– Men, tillägger han, det är en mer rätt väg att gå att lyfta tillbaka frågan till central nivå med krav på "gör om, gör rätt". Det är en hedersam väg brandmännen i Hultsfred valt, jag är stolt över dem.

På personalchefens bord

I slutet av förra veckan landade brandmännens skrivelse på personalchef Hans Anderssons bord. Även han lovordar tillvägagångssättet.

– Jag var beredd på både det ena och det andra efter att ha hört om massuppsägningar och krav på lokala avtal, så det är jättebra att Hultsfreds brandmän valt att lyfta frågan på det här sättet.

Ärendet kommer att tas upp för information och diskussion på kommunstyrelsens arbetsutskott den 14 mars.

– Så får vi se hur vi vill agera och i vilken utsträckning vi kan uttala oss som brandmännen önskar, säger Hans Andersson. Det är beklagligt om det upplevs att det nya centrala avtalet är sämre, det ska ju vara ett stöd för att vi ska kunna rekrytera och behålla våra brandmän. Det är beklagligt att nya avtalet inte stöder det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om