Räddningshundar har tränats i Hultsfred

Nyligen genomfördes en organiserad träning av räddningshundar i Hultsfred.
Några av hundarna blev klara med sin utbildning nu i september, och under två dagar fick de träna räddningsarbete i olika miljöer.

Hans Viborg med Lipton, Charlotta Johansson med Ice, Johanna Boivie med Noah och Sebastian Engvall med Svea.

Hans Viborg med Lipton, Charlotta Johansson med Ice, Johanna Boivie med Noah och Sebastian Engvall med Svea.

Foto: Foto: Erica Åstrand

Hultsfred2017-11-24 11:00

Det är regnigt och lerigt utanför Finja Betong, men det märker inte räddningshundarna av.
De är vana att träna i alla typer av väderförhållanden, och det är också ett av kraven som ställs på dem. Dessa hundar är nämligen specialiserade på att hitta levande människor, och det stora området och knepiga gömställena är inga svårigheter för dem.
– De ska kunna hitta människor i exempelvis raserade byggnader, men egentligen under alla förhållanden förutom i vatten, säger Charlotta Johansson, vars hund Ice var en av de som blev certifierad räddningshund i september i år.
Räddningsarbetet ställer stora krav på hundarna och de får inte vara känsliga mot lösa underlag, rök, eld, höjder och liknande. Men krav ställs även på föraren.
– Vi måste kunna genomföra HLR, orientera oss med hjälp av karta och kompass samt genomför man ett fystest för att bli godkänd, säger Hans Viborg.

Ideellt arbete
Utbildning av räddningshundar genomförs av Svenska Brukshundsklubben, men utöver det sker allt arbete ideellt.
Utbildningen för hund och förare tar ungefär 18 månader, och efter det måste man naturligtvis träna för att underhålla kunskaperna.
– Vi gör detta eftersom vi tycker om att träna med hund, och egentligen är det bara vi människor som sätter gränser för vad hundarna kan göra, fortsätter Hans.

Åka lyftkran
Den inledande träningsdagen var ytterligare tre hundar med. På kvällen fick de åka lyftkran med räddningstjänsten och leta efter människor som gömt sig i Folkets park. Man passade även på att öva HLR och bära ut människor på bår.
Hur hundarna sedan ska användas i praktiken är upp till Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap.
Det finns intresse från Hultsfreds Räddningstjänst att använda sig av dessa hundar, men än är inget kontrakt skrivet.

Hundens personlighet
För att bli räddningshund spelar rasen ingen roll, även blandraser fungerar utmärkt som räddningshundar, dock kan för små hundar bli svårt. Det viktigaste av allt är ändå att hundens personlighet passar för jobbet.
– Hundarna älskar detta eftersom det är så omväxlande för dem, säger Johanna Boivie.
Utbildningsdagarna blev lyckade för både hundar och förare. Till och med fotografering, vilket vanligtvis inte brukar ingå i jobbet, klarade Lipton, Ice, Noah och Svea galant.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om